Mafia rusă a devenit un partener tăcut în efortul de război al Rusiei, un alt indiciu al apropierii între statul rus și lumea interlopă criminală. Analiza jurnalistică arată cum au luptat în război gansteri de rang înalt și, în unele cazuri, au murit în Ucraina.
Membrii influenți din cel puțin 10 bande criminale ruse au murit în război, după cum arată o hartă întocmită de jurnaliști. Printre aceștia se numără infractori care au fost condamnați pentru tâlhărie, extorcare și crimă și, în unele cazuri, ispășeau pedepse cu închisoarea de zeci de ani.
Investigația arată că, atunci când Grupul Wagner a început să recruteze pușcăriași, elita criminală a fost inițial ostilă din cauza relațiilor tradiționale antagonice dintre mafie și autoritățile statului.
Atitudinea s-a schimbat după ce Zahar Kalaşkov, cel mai important membru al mafiei ruse aflat în prezent în închisoare, i-a îndemnat pe condamnaţi să se alăture lui Prigojin.
Apelul său a fost difuzat la televiziunile închisorilor din regiunile Costroma, Vladimir Magadan și Novosibirsk şi imediat după discursul de Anul Nou al lui Putin.
Potrivit investigației, forțele armate ruse sunt profund infiltrate de bandele criminale până în punctul în care unii gangsteri locuiesc efectiv în baze militare și extorchează soldații de acolo cu acceptul ofițerilor corupți. Deși un număr important de membri ai mafiei ruse au murit în război, au fost și unii care nu au ajuns să lupte și au folosit ocazia pentru a evada legal.
Aceștia sunt oameni din grupări criminale organizate și cu bani. Nimic nu împiedică pe cineva cu asemenea bani să facă o înțelegere cu șeful închisorii și cu Prigojin ca să fie înregistrat ca înrolat și apoi să se adăpostească undeva în munții Ceceniei. Nu degeaba Prigojin și Kadîrov au avut la început o relație foarte bună.