Antena 3 CNN Emisiuni Punctul de întâlnire Șefa OMV Petrom, despre gazele de zeci de miliarde de euro din Marea Neagră: „Este o oportunitate uriașă pentru economia României”

Șefa OMV Petrom, despre gazele de zeci de miliarde de euro din Marea Neagră: „Este o oportunitate uriașă pentru economia României”

1 minut de citit Publicat la 21:47 17 Mai 2021 Modificat la 21:50 17 Mai 2021

Radu Tudor: De ce nu a început deja proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră? Sunt atâtea aşteptări şi toată lumea crede că va fi profitabil. De ce nu a început?

Christina Verhcere: Aşa este, vorbim despre un potenţial uriaş. Industria de petrol şi gaze are o istorie puternică în România, şi-a servit ţara foarte bine. Un studiu recent arată că între 2017 şi 2019 sectorul de petrol şi gaze a contribuit cu 16 miliarde de lei la bugetul de stat. Sunt mândră să spun că, din această sumă, 10 miliarde de lei pe an au provenit de la OMV Petrom.

Dar producţia, în special cea de gaze, este în declin şi e foarte important să putem avansa cu resursele naturale din Marea Neagră. Este o oportunitate uriaşă, fantastică pentru economia unei ţări de dimensiunile României. Vorbim despre o resursă descoperită şi evaluată, avem deja un plan de dezvoltare. Cel mai important acum este să existe şi cadrul legislativ. Aşteptăm modificarea Legii offshore, care să ofere predictibilitate şi stabilitate dar şi un cadru fiscal. Am primit asigurări că modificările vor avea loc anul acesta.

Radu Tudor: Întotdeauna e vorba despre bani, bani, bani. Pandemia a afectat economia, guvernul se împrumută mult, şi nu numai în România, ci şi celelalte ţări europene. Cât de mare este acest proiect şi cat de profitabil?

Christina Verhcere: Iată ce arată studiile despre potenţialul Mării Negre pentru România. Un studiu făcut acum câţiva ani arăta că Marea Neagră poate genera investiţii de peste 16 miliarde de dolari, poate crea 33 de mii de locuri de muncă și aduce venituri pentru stat de 26 de miliarde de dolari. Aşadar, potenţialul este uriaş dacă valorificăm Marea Neagră pentru România. Cel mai important este să înceapă.

Interviul integral, în video:

 

 

Citește mai multe din Punctul de întâlnire
» Citește mai multe din Punctul de întâlnire
TOP articole