Şefa ONAC este urmărită penal alături de un consilier din aceeași instituție pentru atribuirea unui contract supraevaluat de achiziție a 1.750.000 de măști de protecție de la SC Romwine & Coffee SRL din Giurgiu.
Firma cu care Cornelia Nagy a făcut contractul nu avea capacitatea tehnică şi financiară să onoreze un astfel de acord-cadru, ocupâdu-se în principal de vânzarea de băuturi și cafea. Tocmai de aceea firma a fost pusă oficial sub acuzare, astăzi, alături de mai multe persoane.
DNA a anunțat începerea urmăririi penale împotriva șefei ONAC, Cornelia Nagy, și a Mădălinei Hohan (fostă Deaconescu), consilier achiziții publice în cadrul aceleiați instituții publice, pentru abuz în serviciu. De asemenea, procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva SC Romwine & Coffee SRL și a altor persoane administratori de firme, pentru infracțiunea de trafic de influență, spălarea banilor, infracțiuni de fals și înșelăciune.
Acuzații aduse de procurorii DNA
Pentru că SC ROMWINE & COFFE SRL nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măștilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.786.706 lei.
Pentru a se asigura de obținerea/derularea în bune condiții a contractelor de achiziții publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, suspect în cauză, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei.
Prin activitățile descrise mai sus ar fi fost vătămate interesele societăților participante în cadrul procedurii și ale instituțiilor publice implicate în acțiunile de prevenire și răspuns împotriva infecției cu virusul SARS – Cov 2 cărora le erau destinate materialele de protecție.
Concomitent s-ar fi obținut un folos necuvenit în sumă totală de 22.906.031 lei pentru societățile controlate de suspecți (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât și pentru firmele interpuse).
ONAC, contracte fără licitaţie de zeci de miliarde
În perioada 28..02.2020 – 4.11.2021, ONAC a incheiat fara licitatie, doar prin negociere fara publicare prealabila 180 de contracte (acorduri cadru) toate pentru COVID, în valoare de 27.713.631.002,96 lei. Toate acordurile sunt incheiate pentru plasturi, dezinfectanti, cutii de carton, echipamente de protectie, dezinfectanti, masti, manusi, viziere etc.