Antena 3 CNN Life Sănătate Secretar de stat în Ministerul Sănătății, critici dure la adresa șefei ASSMB: ”Dacă ești laș și incapabil, acuză-i pe alții de același lucru"

Secretar de stat în Ministerul Sănătății, critici dure la adresa șefei ASSMB: ”Dacă ești laș și incapabil, acuză-i pe alții de același lucru"

Redacția Antena 3 CNN
5 minute de citit Publicat la 18:07 09 Ian 2024 Modificat la 18:07 09 Ian 2024

Ministerul Sănătății a aprobat și a semnat finanțarea proiectelor Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București prin PNRR încă de acum aproape un an (februarie-martie 2023) acoperind diferite sectoare de activitate din sistemul medical românesc – de la proiecte pentru reabilitarea și dotarea ambulatoriilor de specialitate până la cele de reducere a infecțiilor asociate activității medicale sau de dezvoltare a secțiilor de neonatologie.

Ministerul Sănătății a încheiat în cadrul apelului investiția specifică pentru unitățile de asistență medicală ambulatorie 6 contracte de finanțare cu Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, având ca beneficiari Spitalul Clinic de Copii Doctor Victor Gomoiu, Spital Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr.Victor Babeș”, Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino, Spitalul Clinic Filantropia, Spitalul Clinic Sfânta Maria București și Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia”.

Citește și: Marcel Ciolacu cere deblocarea posturilor din spitale pentru medicii rezidenți: "Vreau să rezolvăm rapid problema"

Întârzierile în implementarea proiectelor PNRR de la ASSMB sunt cauzate de managementul defectuos al acestei Administrații - în 11 luni, ASSMB a realizat o singură procedură de achiziții (servicii de consultanță!) și aceea fără respectarea legislației în vigoare, după cum arată cu ușurință documentația de licitație (mai exact, analiza cererii de transfer pentru plata serviciilor de consultanță).

Doctorul Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a criticat-o dur pe Oana Sivache, șefa ASSMB, pe rețelele de socializare pentru că aceasta acuză Ministerul Sănătății că a blocat investițiile la spitalele din subordinea Primăriei București.

"Întotdeauna acuză-i pe alții de propriile tale păcate. Este ceea ce face cu consecvență Oana Sivache, șefa ASSMB"

”Dacă ești laș și incapabil, acuză-i pe alții de același lucru. Evidențele sunt irelevante, scopul este să deturnezi adevărul. Sau într-o formulare mai celebră - „întotdeauna acuză-i pe alții de propriile tale păcate”. Este ceea ce face cu consecvență Oana Sivache, șefa ASSMB și subordonata lui Vlad Voiculescu, când acuză în spațiul public Ministerul Sănătății că a blocat investiții la spitalele din subordinea Primăriei.

ASSMB este parte a contractelor de finanțare și a inițiat în 11 luni de când au fost aprobate proiectele doar contracte de consultanță, iar cel puțin șase achiziții sunt neeligibile, nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale și nu a asigurat de implementarea în bune condiții a proiectelor.

Politizarea acestei teme în favoarea unui partid politic și organizarea de conferințe de presă cu directori de spital din subordine pentru a da credibilitate unor neadevăruri, este o tactică utilizată în mod repetat de USR și sateliții săi”, a comentat pe o rețea de socializare dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Acesta a explicat că ASSMB a rămas în urmă cu implementarea proiectelor.

”În cazul Ambulatoriilor de specialitate, contractele de finanțare au fost semnate cu ASSMB în luna martie 2023. În cele 10 luni, de când a fost semnat contractul de finanțare, ASSMB a derulat o singura procedură – SERVICII DE CONSULTANȚĂ pentru achizițiile publice, timp în care, ceilalți 50 de beneficiari ai proiectului sunt în fază avansată cu implementarea, la unii au fost livrate echipamentele și Ministerul Sănătății a închis și plățile aferente” a declarat dr. Alexandru Rogobete Alexandru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Câteva exemple de achiziții neeligibile lansate în sistemul public de achiziții SEAP - în data de 10.07.2023, procedura de achiziție lansată prin anunțul publicitar DA33601904, având ca obiect Servicii de consultanță în domeniul achizițiilor publice în cadrul proiectului Dezvoltarea Infrastructurii Medicale Ambulatorie în Spitalul Clinic de Copii Doctor Victor Gomoiu în valoare de 30.000,00 lei, în data de 10.07.2023, procedura de achiziție lansată prin anunțul publicitar DA33601904, având ca obiect Servicii de consultanță în domeniul achizițiilor publice în cadrul proiectului Dezvoltarea Infrastructurii Medicale Ambulatorie în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr.Victor Babeș” în valoare de 28.500,00 lei.

La fel în cazul Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino - achiziție SEAP în data de 10.07.2023, lansată procedura de achiziție lansată prin anunțul publicitar DA33599481, în valoare de 30.000,00 lei, procedura de achiziție lansată în data de 05.07.2023 prin anunțul publicitar DA33599740 având ca obiect Servicii de consultanță în domeniul achizițiilor publice în cadrul proiectului Dezvoltarea Infrastructurii Medicale Ambulatorie în Spitalul Clinic De Psihiatrie Profesor Doctor Alexandru Obregia în valoare de 30.000,00 lei.

ASSMB a depus o singură procedură de achiziție în cadrul platformei PNRR, la finalul lunii noiembrie 2023

La final de noiembrie 2023, ASSMB a depus o singură procedură de achiziție în cadrul platformei PNRR (ADV1387371), având ca obiect servicii de audit pentru ambulatoriu integrat al Spitalului Clinic Nicolae Malaxa (cabinete diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, secție externă și laborator RMFB).

Din evaluare a reieșit că autoritatea contractantă a încălcat prevederile art. 210 (alin.(1), Legea 98/2016), valorea înaintată de finanțare fiind de 28.500, 00 lei fără TVA, mult sub cea estimată de 145.395,00 lei fără TVA (iar “în cazul unei propuneri financiare aparent neobişnuit de scăzute în raport cu lucrările, produsele sau serviciile care constituie obiectul contractului de achiziţie publică/acordului-cadru care urmează a fi atribuit/încheiat, autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita ofertantului care a depus o astfel de ofertă clarificări cu privire la preţul sau costurile propuse în respectiva ofertă”). 

Altfel spus, ASSMB a supradimensionat în cererea de finanțare valorile existe pe piață a serviciilor contractate, risc care se poate aplica la valoarea totală declarată a contractelor de finanțare.

ASSMB, în calitate de parte a contractelor de finanțare și de ordonator principal de credite a unităților sanitare beneficiare nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale și nu s-a asigurat de implementarea în bune condiții a proiectului - nu au fost transmise la timp rapoartele de progres, nu au fost lansate procedurilor conform calendarului de lansare din planul achizițiilor din Anexa 10, nu a executat creditele bugetare alocate pentru anul 2023, nu a respectat circuitul documentelor prin transmiterea acestora exclusiv prin platforma PNRR, așa cum prevede Îndrumarul și Contractul de finanțare.

“Așa cum am spus și în vara anului 2023 la Spitalul Obregia, spun și acum - toleranță zero pentru cei care risipesc banii necesari pentru dezvoltarea sistemului de sănătate. Doamna Director Sivache a încercat în conferința de presă de ieri să își scuze lipsa de profesionalism, acuzând Ministerul Sănătății.

O demagogie exersată. Proiectele destinate reducerii infecțiilor asociate activității medicale (infecțiile nosocomiale) au fost aprobate pentru finanțare în luna mai 2023. Tot în acea perioadă, fiecare beneficiar a fost notificat printr-un document oficial prin care s-a recomandat demararea procedurilor cu clauză suspensivă, conform legislației în vigoare.

Această procedură specifică fondurilor europene, ar fi scurtat întârzierile acumulate până la semnarea contractului. Din cei 106 beneficiari ai acestui tip de proiect, 96 dintre aceștia au aplicat recomandările Ministerului și nu au înregistrat nici o zi de întârziere”, a mai ținut să clarifice secretarul de stat, care a certificat și realizarea plăților către beneficiarii care au respectat instrucțiunile Ministerului Sănătății.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole