Dr. Sandra Alexiu a precizat că în toată cariera ei de medic nu a văzut niciodată vreo reacţie de tip şoc anafilactic la vaccin și că dintre zecile de mii de voluntari testaţi pentru validarea vaccinului Pfizer-BioNTech, doar trei au avut reacţii severe la vaccin.
„Avem două persoane care au făcut reacţii alergice severe de tip anafilaxie în Marea Britanie şi o persoană în SUA. Asta nu e deloc un număr mare. Este exact procentul de persoane alergice care sunt în populaţie, fără să fie neapărat vaccinate”, a declarat medicul.
Potrivit medicului, exista anumite condiţii în care este contraindicat să fie făcut vaccinul - orice tip de vaccin.
„Dacă ştim că suntem alergici, contraindicaţiile actuale pentru orice fel de vaccinare sunt dacă am avut un istoric de reacţie gravă, de tip anafilactic la o vaccinare anterioară, atunci această vaccinare nu se va mai face. Prin urmare, nu se pune problema de mici iritaţii, de mici bubiţe, urticarii sau mâncărimi pe care le avem de la diverse alimente, ci vorbim de o reacţie gravă în antecedentele personale la o vaccinare. Asta este o contraindicaţie foarte clară”, a explicat Sandra Alexiu. O eventuală reacţie adversă severă apare imediat după administrarea vaccinului, când pacientul este încă sub supravegerea echipei medicale.
"Eu, în 26 de ani de carieră, nu am văzut niciodată o reacţie anafilactică”, a subliniat dr. Sandra Alexiu, la Digi24.
Tehnologia de la baza vaccinurilor anti-COVID. Tehnica sigură și eficientă
Vaccinurile anti-Covid produse de Pfizer şi Moderna sunt făcute pe baza tehnologiei ARN. Cercetătorul de la Oxford, Ştefan Dascălu, spune că această tehnică este sigură și eficientă.
”Revoluţionar este mai mult în sensul că în sfârşit am adoptat această tehnică şi am demonstrat în totalitate că este sigură şi eficientă”, a declarat Ștefan Dascălu.
ARN-ul joacă un rol vital în biologia umană. El direcţionează celulele din corp să producă proteine pentru prevenirea sau combaterea bolilor.
”Prin vaccinul cu ARN mesager, practic introducem materialul genetic care codifică o porţiune din virus fără ca nouă să ne provoace boală. Cu acea porţiune din virus odată exprimată, este prezentă acea componentă proteică din virus care este capabilă să ne declanşeze un răspuns imun. În momentul în care noi întâlnim adevăratul virus, avem deja anticorpi şi un răspuns al celulelor T care ne ajută să prevină infecţia”, explică Ştefan Dascălu.
Tehnologia ARN poate fi considerată o oportunitate bună pentru tratarea mai multor tipuri de boli, nu înainte însă de a fi făcută o cercetare amănunţită. Până acum s-a încercat o abordare de vaccinare pentru cancer şi dependenţă.