Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Fostul șef al spionilor SUA, James Clapper, în contextul războiului din Ucraina: "Cel mai rău scenariu ar fi utilizarea armelor nucleare"

Fostul șef al spionilor SUA, James Clapper, în contextul războiului din Ucraina: "Cel mai rău scenariu ar fi utilizarea armelor nucleare"

Ştefan Petrică
2 minute de citit Publicat la 23:51 27 Sep 2023 Modificat la 07:35 28 Sep 2023

În 2010, fostul președinte al SUA, Barack Obama anunța nominalizarea lui James Clapper pentru cea mai înaltă funcție din Serviciile Secrete americane.

Toate agențiile de informații din SUA, cele civile și militare, interne și externe, inclusiv CIA și FBI ajungeau sub conducerea lui.

James Clapper ajungea astfel unul dintre cei mai puternici oameni ai planetei.

Întrebat de către Mihai Gâdea, care este cel mai rău scenariu pentru războiul lui Putin, James Clapper a răspuns:

Citește și: Vârsta de pensionare s-ar putea schimba! Cele trei scenarii luate în calcul pentru noua lege a pensiilor

"Cred că sunt mai multe scenarii rele, unul din ele înseamnă utilizarea armelor nucleare, ceea ce ar fi rău pentru toată lumea. Putin a mai făcut asemenea amenințări.

Perspectiva nu este chiar zero, dar este puțin probabil să facă acest lucru.

Un alt scenariu rău ar fi o înfrângere a ucrainenilor și o victorie a rușilor. Așa ceva ar fi teribil, nu doar pentru Ucraina, cât și pentru întreaga lume liberă.

Cred că dacă rușii au obține ceva ce ar putea numi victorie, asta i-ar încuraja să meargă mai departe spre Moldova, Georgia sau Țările Baltice.

Cred că viziunea lui Putin este de a reface Uniunea Sovietică așa cum era ea înainte.

În acest război sunt capcane, dar este important ca Occidentul condus de SUA să susțină și să sprijine Ucraina, să-i echipeze ca să învingă", a spus fostul director al Serviciilor de Informații.

Întrebat dacă consideră că Putin are în plan să facă ceva cu aceste țări vecine sau acceptă pur și simplu că România și celelalte țări fac parte din NATO, generalul a spus:

"Cred că este un obiectiv spiritual al lui Putin, dar el nu are puterea de a face așa ceva. Și-a epuizat armata, este foarte slăbită din caza pierderilor de soldați.

Poate că el are această viziune, dar nu are mijloacele necesare pentru a le îndeplini".

Întrebat cum vede rolul României în următorii ani, în această regiune:

"Rolul României este crucial. Unul dintre lucrurile care m-au frapat atunci când am vizitat România, a fost să descopăr că românii iubesc libertatea și că vor să-și hotărască singuri destinul. România are susținerea NATO", a mai precizat generalul.

În contextul unirii României cu Moldova, generalul a spus "Cred că totul este posibil, deși politic ar fi foarte dificil. Ar fi foarte ciudat pentru Moldova, având în vedere prezența rusă de acolo.

Cred că asta ar fi inacceptabil pentru ruși și ar face tot ce le-ar sta în putință să împiedice această unire.

Ar fi greu pentru Republica Moldova să reușească așa ceva.

În contextul unirii României cu Moldova, generalul a spus "Cred că totul este posibil, deși politic ar fi foarte dificil. Ar fi foarte ciudat pentru Moldova, având în vedere prezența rusă de acolo.

Cred că asta ar fi inacceptabil pentru ruși și ar face tot ce le-ar sta în putință să împiedice această unire.

Ar fi greu pentru Republica Moldova să reușească așa ceva. 

E posibil ca acest război să dureze mult. Mulți au sperat că această contraofensiva va rezolva situația.

Eu cred că ar trebui să fim mai agresivi în această situație, să-i susținem mai mult pe ucraineni, să le dăm mai multe arme cu rază mai mare de acțiune și nu înțeleg de ce Rusia primește atâta îngăduință, când tocmai ei sunt cei care au invadat o altă țară.

Citește mai multe din Sinteza zilei
» Citește mai multe din Sinteza zilei
TOP articole