Antena 3 CNN Emisiuni Punctul de întâlnire Șeful Forțelor Aeriene, despre elicopterul de la Aviatorilor: ”A fost evitată o tragedie datorită pilotului”

Șeful Forțelor Aeriene, despre elicopterul de la Aviatorilor: ”A fost evitată o tragedie datorită pilotului”

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 21:57 15 Iul 2021 Modificat la 21:57 15 Iul 2021

Generalul Viorel Pană a vorbit la ”Punctul de întâlnire” despre cauzele producerii incidentului din Capitală.

”A fost evitată o tragedie, în primul rând datorită nivelului de pregătire al profesionalismului pilotului american, dar și datorită modului în care a fost pregătită această misiune în comun de către militarii români și americani, dar și împreună cu celelalte elemente ale sistemului național de apărare implicate în pregătirea unui asemenea eveniment. 

Mi-aș permite să spun că pentru o trecere la verticală ca aceasta, unde sunt implicate 67 de aeronave, măsurile de coordonare și de siguranță sunt deosebite, sunt privite cu foarte mare atenție și, din fericire, urmate la literă așa cum s-a dovedit astăzi.

Pe lângă profesionalismul pilotului american aș vrea să spun că echipa care a coordonat de la sol întreaga demonstrație aeriană și-a făcut datoria și nu trebuie uitată echipa Poliției Rutiere care se afla în piața Charles de Gaulle la momentul respectiv. Și-a făcut datoria într-un mod cu totul și cu totul deosebit. Prin acțiunea lor hotărâtă, foarte rapidă, s-a evitat pierderea de vieți omenești și s-au întâmplat niște pierderi materiale, poate nu neglijabile, dar oricum minore”, a declarat șeful Forțelor Aeriene.

Ce a raportat echipajul elicopterului american celor de la sol

”Pilotul a experimentat, cel mai probabil din cauza unei defecțiuni tehnice, o pierdere de control și atunci, în acele câteva secunde, a făcut exact ceea ce trebuia să facă pentru a menține elicopterul controlabil și a putea să-l aterizeze în cel mai scurt timp și cu cele mai mici daune pentru locul respectiv.

În astfel de situații în care se organizează să-i spunem o paradă aeriană, o trecere la verticală într-o zonă aglomerată, se pregătesc foarte amănunțit foarte multe proceduri de urgență, foarte multe locuri posibile în care aeronava, în cazul de față un elicopter, ar putea să degajeze și să aterizeze cu pierderi minime și cu probabilitate maximă de supraviețuire. (...) Vorbim de stadioane, parcuri, pentru fiecare punct al traectului”, a explicat Generalul Viorel Pană.

Citește mai multe din Punctul de întâlnire
» Citește mai multe din Punctul de întâlnire
TOP articole