După indexarea pensiilor, de la 1 ianuarie, recalcularea pensiilor românilor ar trebui să intre în vigoare din septembrie 2024.
Pe acest subiect, FMI ar fi transmis un avertisment în acest sens, vorbind despre amânarea recalculării sau majorarea în etape a pensiilor, şi nu toată creşterea odată, de la 1 septembrie.
Noua lege a pensiilor, publicată în Monitorul oficial
[GAL layout="2"]Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.
Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.
Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.
Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.
De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.
Data la care intră pensiile în februarie 2024
Astfel, plata pensiei pentru luna februarie 2024 prin Poșta Română se face în perioada 1-15, la domiciliul pensionarilor, informează Casa de pensii.
Pentru cei care nu sunt găsiți acasă, pensia şi talonul de pensie se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.
În ceea ce privește pensionarii care au ales plata pensiei în cont curent sau pe card, aceștia trebuie să știe că pensia intră de obicei pe card în data de 12, cel târziu pe 13.
La sfârşitul anului 2023, România avea 4,6 milioane de pensionari.
Pensionarii care vor primi bonus, după anii de muncă. Ministrul Muncii a spus ce punctaj vor avea românii
Pensionarii vor primi puncte-bonus în funcţie de anii de muncă, potrivit noii legi a pensiilor, a explicat ministrul Muncii, Sorina Bucura Oprescu, la Antena 3 CNN.
"Totul se întâmplă datorită punctelor de stabilitate, fiindcă pentru un român care a muncit peste 25 de ani se va obține un punctaj suplimentar pentru fiecare an de muncă.
Astfel, între 25 și 30 de ani: 0,5 puncte pe an, între 30 și 35 de ani: 0,75 de puncte pe an și după 35 de ani, un punct pe an.
Cu alte cuvinte, dacă muncești, primești.
Rămânerea sau nu în muncă este opțiunea celui care muncește. Noi vrem doar să facem o diferență în sens pozitiv între cel care muncește mai mult față de cel care a muncit mai puțin", a explicat ministrul Muncii, Sorina Bucura Oprescu, la Antena 3 CNN.
Daniel Baciu, precizări importante pentru pensionari despre recalculare
"În legătură cu această recalculare, care se acordă în etape, este o mare, mare dezinformare. La Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) noi lucrăm cu o singură etapă, nu există etape intermediare.
Nu știu de unde s-au scos aceste afirmații, pentru că legea prevede foarte clar ca pensionarii, în luna septembrie, să primească toți pensiile recalculate după noua formulă de calcul, care este parte din lege", a explicat preşedintele Casei de pensii, Daniel Baciu.
Informaţia privind o posibilă creştere a pensiilor făcută în etape a apărut după ce FMI a făcut o analiză și a spus că această recalculare a pensiilor ar trebui făcută pe etape, din cauza impactului bugetar, pentru că ar fi nevoie de foarte mulți bani.
"Impactul bugetar a fost făcut de la începutul anului și a fost inclus în bugetul asigurărilor sociale de stat care a fost aprobat în Parlament.
Vezi şi: Pensionarii români care vor primi peste 1.000 de lei în plus la pensie, din ianuarie 2024
Avem banii necesari, avem impactul cu privire atât la indexarea care a avut loc la început de la 1 ianuarie, cu 13,8%, cât și pentru recalculare, care va fi pentru patru luni, septembrie - decembrie, care implică încă un impact suplimentar de 10 miliarde.
Acești bani sunt cuprinși în bugetul asigurărilor sociale de stat, astfel încât la 1 septembrie oamenii vor primii pensiile recalculate.
Legea prevede foarte clar ca această recalculare să nu se facă în etape, ci să se facă la 1 septembrie.
Noi lucrăm cu toţii şi nu avem acest scenariu de plată a pensiilor recalculate în etape, cum ar fi recomandat FMI.
Nu există niciun dubiu. Pentru asta lucrăm, toată echipa de la CNPP cu colegii de la Ministerul Muncii, astfel încât la 1 septembrie oamenii să primească pensiile recalculate", a mai spus șeful Casei de pensii, Daniel Baciu, potrivit realitatea.net.