Antena 3 CNN Actualitate Directorul SRI: "Serviciile nu trebuie să fie omniprezente și omnipotente"

Directorul SRI: "Serviciile nu trebuie să fie omniprezente și omnipotente"

4 minute de citit Publicat la 18:12 25 Ian 2017 Modificat la 18:12 25 Ian 2017

Ședință maraton în Parlament. Comisia parlamentară de control privind activitatea SRI a chemat la discuții șefii SRI. Ședința a început în jurul orei 11:00 și s-a încheiat în jurul orei 18:00.

Eduard Hellvig a adus la audierea din Comisia SRI patru valize de documente clasificate.

Declarațiile lui Eduard Hellvig, director SRI:

"Suntem martori la o divizare în societatea românească. Am preluat mesajele venite din partea persoanelor de bună credință. Le voi trata și SRI le va trata cu toată seriozitatea adecvată situației. Suntem conștienți de lucrurile vehiculate în spațiul public și le voi trata cu toată responsabilitate."

"Am văzut că există interesul de a destabiliza o instituție puternică și serioasă a statului român. Le spun tuturor, mai ales celor de bună credință, că SRI are instrumente validate în timp să se apere atât pe el, dar mai ales pe cetățenii României. Un SRI slab, timorat, ar însemna o Românie dezarmată în fața amenințărilor."

"Este esențial și fundamental ca serviciile de informații să nu fie omniprezente și omnipotente. Acele vremuri au apus demult. Înțeleg preocuparea societății românești ca SRI să fie o instituție subordonată mecanismelor democratice. Subliniez și faptul că, oricând SRI va fi solicitat sau mandatat să ajute la întărirea statului, o va face așa cum a făcut-o și în trecut. În limitele legii și în limitele Constituției."

"Demonizarea instituției pe care o conduc în primul rând îi afectează pe angajații noștri onești și loiali. Cei care ne atacă știu că nu vom intra în acest joc și continuă. Am speranța că aceste lucruri se vor opri. Vreau să subliniez clar hotărârea mea de a ține SRI în limitele cadrului legal și al misiunilor sale stipulate de lege."

"SRI nu are și nu va avea acoperiți în politică sau justiție."

"O mare parte din bugetul SRI merge la pensii și salarii. Pentru că, trebuie să vă spun, ca să suplinim ce fac alte servicii, cu tehnologie avansată, SRI o face cu angajați. Asta presupune costuri și asta presupune un efort bugetar adecvat. Înțeleg discuțiile din spațiul publici privind bugetul. Închei prin a vă spune că în urmă cu aproape doi ani, când am primit votul Parlamentului pentru această funcție, eu știam un lucru – ce am de făcut – să mă asigur că această instituție lucrează și va lucra în slujba cetățeanului. Astăzi vă spun că SRI a înțeles acest lucru și împreună cu angajații din SRI am pus instituția pe această direcție, pe care sunt convins că se va menține și după terminarea mandatului meu. Așa este normal în democrație."

----------------------------

Înainte de a intra la Comisia de Control a SRI, Eduard Hellvig, a precizat că este ”absolut convins că vom lămuri toate problemele care au fost în dezbatere publică”.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat miercuri că are speranţa unui nou început în relaţia dintre Serviciul Român de Informaţii şi Parlament şi a precizat că a venit la audieri cu documente clasificate care vor fi puse la dispoziţia comisiei pentru a lămuri aspectele ce s-au aflat în dezbaterea publică.

Totodată, el a adăugat că SRI nu a avut nicio implicare în protestele care au avut loc în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei penale.

Comisia parlamentară de control privind activitatea SRI a programat pentru miercuri, 25 ianuarie, audierea conducerii Serviciului Român de Informaţii pe 25 ianuarie în legătură cu cazul Florian Coldea şi bugetul acestei instituţii, a anunţat, în urmă cu o săptămână, preşedintele comisiei, Adrian Ţuţuianu, potrivit Agerpres.

"Am avut o discuţie şi am formulat o adresă prin care am solicitat conducerii SRI să fie prezentă pe data de 25 ianuarie, la ora 11,00, la sala comisiei de control, cu două subiecte. Subiectul numărul unu este legat de ceea ce se întâmplă acum în spaţiul public - cazul Coldea, subiectul numărul doi este legat de bugetul Serviciului pe 2017. Am convenit cu directorul SRI să vină cu toate documentele care privesc cele două subiecte", a precizat Ţuţuianu.

La audieri au fost invitaţi directorul SRI, directorii adjuncţi şi şeful comisiei de anchetă internă din acest serviciu, precum şi cei care gestionează problema bugetului.

Ţuţuianu a spus că parlamentarii vor primi din partea conducerii SRI "toate datele, toate informaţiile, inclusiv raportul comisiei de anchetă".

"Comisia SRI are atributul de a verifica legalitatea funcţionării acestui serviciu. Faptul că domnul Coldea este astăzi într-o altă situaţie nu anulează dreptul acestei comisii de a verifica, de a lămuri în ce măsură, în cadrul serviciului, s-au produs sau nu anumite fapte şi în ce măsură sunt respectate dispoziţiile legale incidente. (...) Pe noi ne interesează în ce măsură au fost respectate dispoziţiile legale în activitatea SRI, cu referire la subiectul care face obiectul preocupărilor dvs", a arătat Ţuţuianu.

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea, după ce acesta a cerut eliberarea din funcţie. Potrivit unui comunicat al SRI, motivele pentru care Coldea a făcut acest gest "ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a instituţiei".

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole