Antena 3 CNN Actualitate Ședință de urgență la Guvern, după ce PSD a cerut plafonarea prețurilor

Ședință de urgență la Guvern, după ce PSD a cerut plafonarea prețurilor

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 16:34 25 Iul 2022 Modificat la 16:34 25 Iul 2022

Iau parte la această ședință premierul Nicolae Ciucă, Paul Stănescu, dar și liderul social-democraților, Marcel Ciolacu. Discuțiile se axează, printre altele, pe tema energiei.

"Asta pentru că ar trebui luate în discuție situația plafonării prețurilor la energie, dat fiind faptul că în această perioadă prețurile, am văzut, sunt în continuă creștere și se caută soluții, mai ales pentru faptul că va veni perioada rece și fapturile vor fi din ce în ce mai mari pentru toți românii.

Însă vom vedea până la urmă dacă vor reuși să convină asupra unei decizii, pentru că măsurile care ar trebui aplicate în țara noastră trebuie convenită cumva și la nivel european, nu doar la nivelul țării noastre. Este o ședință de urgență, așa cum spuneai și tu, nu este o ședință a coaliției, dat fiind faptul că sunt doar cei trei lideri prezenți. Așadar, o ședință restrânsă. Vom vedea dacă la finalul acestei ședințe vom avea vreo declarație din partea acestora, deși este puțin probabil să se întâmple acest lucru", a transmis reporterul Antena 3 Xenia Croitoru.

Carnea, un lux pentru români. Cât costă un kilogram de muşchi de porc sau piept de pui

Carnea a devenit un lux pentru români. Crizele suprapuse şi un război la graniță au dus la preţuri mai mari la raft. Iată ce cantități cumpără românii, dar şi cum fac faţă preţurilor mari de la raft.

De la furaje mai scumpe şi până la costurile ridicate cu combustibilul sau electricitatea, toţi aceşti factori au dus la preţuri mai mari la raft.

Conform un studiu, în primul trimestru al acestui an preţul la carnea de pui a crescut cu peste 30% comparativ cu același trimestru al anului trecut.

Dacă ar fi să cumpărăm din piaţă un kilogram de cotlet de porc fără os pentru grătar trebuie să scoatem din portofel 32 de lei.

Pentru un kilogram de piept de pui dăm 27 de lei. Diferența de anul trecut este de 10 lei, însemnând exact 5 franzele.

În piaţă, oamenii spun că nu renunţă la carne, însă cumpără cantități mai mici faţă de anul trecut.

"Dacă anul trecut luam mereu de 20 de lei carnea de porc, acum peste 30 de lei. Luăm din ce în ce mai puţin, cât ne permitem", spune cineva.

"Mai puţină că suntem pensionari, pensiile sunt mici", spune şi un pensionar.

În supermarket, carnea de porc provine în general din import, prin urmare, e mai ieftină decât în piaţă.

Dacă alegeți carne din supermarket pentru grătar, trebuie să ştiţi că faţă de piaţă veți plăti cu 2 lei mai puţin pentru un kilogram de cotlet de porc fără os, mai exact 30 de lei şi cu 2 lei mai mult pentru un kilogram de piept de pui, ajungând la 29 de lei kg.

În plus, în supermarketuri, românii mai caută şi oferte.

Fermierii atrag atenţia că din cauza costurilor foarte mari, producția de carne va scădea, iar fermele vor fi tot mai puține.

"Avem afectate suprafețe destul de însemnate. Vom recolta, probabil, la jumătate din ce am recoltat anul trecut.

Pe fondul creșterii costurilor cu energia electrică, cu gazele, dar şi pe criza climatică, foarte puține ferme vor dori să-şi extindă activitatea.

Trendul este descrescător, cererea fiind constantă, oferta fiind în scădere. Foarte posibil să avem creşteri de preţ. Este posibil să avem un procent cu două cifre chiar de creştere", spune Ionel Arion, preşedinte ProAgro. 

Conform unui studiu realizat de o companie de cercetări de piață, peste 90% dintre români consumă carne cel puțin o dată pe săptămână, iar 49% din ei includ carnea în meniul zilnic.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole