Antena 3 CNN Actualitate Sectorul 1 din Bucureşti, plin de gunoaie: "Plătim taxe degeaba!"

Sectorul 1 din Bucureşti, plin de gunoaie: "Plătim taxe degeaba!"

Florentina Lazăr
2 minute de citit Publicat la 14:37 03 Iun 2021 Modificat la 14:38 03 Iun 2021

Pe de altă parte, Clotilde Armand susține că este vorba de șantaj de tip mafiot și amenință compania cu rezilierea contractului.

În tot acest timp, doar oamenii au de suferit, iar sacii de gunoaie asigura înmulțirea șobolanilor.

În zona Piaţa Romana din Capitală găsim pe trotuar munţi de gunoaie. Locuitorii Sectorului 1, dar şi cei care trec prin centrul Bucureştiului se confruntă cu un miros îngrozitor şi zone unde deşeurile acoperă jumătate din trotuar.

Zeci de saci cu gunoi sunt şi în intersecţia dintre străzile George Enescu şi Bulevardul I.C. Brătianu, tot în centrul Capitalei.

Aceeaşi situaţie se regăseşte şi pe Bulevardul Banu Manta, la mai puţin de 300 de metri de Primăria Sectorului 1. Oamenii sunt disperaţi.

Munţi de gunoaie în Sectorul 1 din Bucureşti

"Plătim taxe şi degeaba văd că plătim. Nu e corect, dar ce să facem", a precizat o femeie care locuieşte în Sectorul 1.

"Ar trebui să facă ce a făcut şi Dan Tudorache. Pe vremea lui, străzile şi bulevardele erau curate", a declarat o altă femeie.

Consilierul general PNL la Primăria Capitalei, Adrian Moraru, îi reproșează lui Clotilde Armand faptul ca "echipa de zgomote" de la Sectorul 1 nu reușește să rezolve problema gunoiului.

Primarul Sectorului 1 susţine că firma care se ocupă de ridicarea deşeurilor a primit bani de la Primărie, însă nu a plătit furnizorii. Mai mult, Clotilde Armand ameninţă compania că va rezilia contractul dacă în 24 de ore gunoiul din sector nu este ridicat.

Pe de altă parte, reprezentanţii firmei de salubritate susţin că sunt în imposibilitatea de a presta servicii pentru că nu au unde sa ducă deşeurile. Vinovatul pentru această situaţie ar fi chiar Primăria Sectorului 1, care are datorii la această companie de 120 de milioane de lei.

"Începând cu data de 22 (n.r. mai), primul operator de sortare ne-a limitat accesul în staţie, iar începând cu data de 1 iunie şi ceilalţi doi operatori. Avem toate maşinile pline cu deşeuri şi nu avem unde să le ducem şi am cerut pe toate căile de comunicaţie agreate cu autoritatea contractantă să încerce să rezolve această problemă, în sensul de a plăti facturile către noi pentru ca şi noi, la rândul nostru, să putem plăti contravaloarea prestării serviciului de sortare şi tratare şi depozitare deşeuri la aceşti operatori", a declarat Sorin Velicu, director operaţional Romprest.

Mai mult, din cauza sumelor pe care primăria le datorează firmei de salubritate, au fost probleme şi cu plata salariilor. Primăria trebuie să plăteasca firmei şi penalităţi de 15 milioane lei, bani care vin de la cetăţenii sectorului.

"Nu s-a văzut nici în cont intrat vreun ban cu toate că doamna primar, pe o notificare pe care am primit-o, a spus că va plăti o sumă de 3,8 milioane, cât consideră dânsa, dar suma este infirmă", a mai explicat Sorin Velicu.

Am încercat în repetate rânduri să îl contactăm pe primarul Sectorului 1. Am trimis o solicitare scrisă pe email, un SMS şi chiar în aceste momente o sunăm pe Clotilde Armand. Aceasta nu doreşte să ofere un punct de vedere oficial pe acest subiect.

Aproximativ 1.300 de angajaţi adună, într-o lună, între 7 mii şi 14 mii de tone de deşeuri din sector. Sunt în jur de 200 de străzi. Sectorul 1 este cel mai mare ca suprafaţă faţă de celalalte sectoare ale Capitalei şi cu cea mai mică populaţie.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole