Germenii descoperiți sunt din categoria celor cu o rezistență uriașă la antibiotice. Practic, sunt de nevindecat.
Este vorba despre piocianic și acentobacter. Prima este o bacterie care afectează în special organismele cu imunitate scăzută.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Adriana Pistol, a precizat că este vorba de pacienți în vârstă, în stare gravă, dar decesul nu a fost cauzat de infecția cu bacterii.
"Pacienții despre care vorbim erau pacienți în stare critică, încă de la momentul internării în secția de terapie intensivă. Pacienții aveau multiple patologii, erau pacienți polispitalizați și asupra lor, datorită acestor patologii severe, au fost efectuate o serie de manevre și proceduri invazive. Nu există o relație directă de cauzalitate între infecția cu aceste bacterii și decesul pacienților", susține dr. Adriana Pistol
Șeful Secției ATI din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Mircea Stoian, a arătat că decesul nu a fost provocat de bacterii, dar a subliniat necesitatea unor proiecte de modernizare a secției.
"Decesele aproape sigur nu au nicio legătură cu infecțiile despre care se vorbește, nu avem nicio legătură între cazuri, ancheta e în desfășurare și vom vedea acest lucru la sfârșit. Este nevoie de o terapie intensivă, în momentul de față nu avem terapie intensivă, este un spațiu provizoriu, avizat temporar de Direcția de Sănătate Publică, așteptăm cu nerăbdare cele două proiecte care ne sunt promise de atât timp", a explicat medicul.
"Din cursul zilei de joi, spitalul a decis să fie sistate toate internările din secția de terapie intensivă"
După închiderea secției au demarat acțiunile de dezinfecție, personalul este reinstruit, iar toți pacienții care au fost internați la ATI sunt testați pentru depistarea infecțiilor intraspitalicești.
Dr. Adriana Pistol a precizat că nu se cunoaște sursa infecțiilor, dar o anchetă este în plină desfășurare.
"Din cursul zilei de joi, spitalul a decis să fie sistate toate internările din secția de terapie intensivă. Deja a început o activitate de curățenie și dezinfecție în saloanele secției de terapie intensivă. Am mai discutat necesitatea efectuării screening-ului bacteriologic al tuturor pacienților care se află încă internați în secția de terapie intensivă", spune dr. Pistol.
În data de 15.10.2022 a avut loc vizita d-nei Secretar de Stat Conf. Dr. Adriana Pistol la Spitalul Clinic Județean Mureș, cu ocazia semnalării către Ministerul Sănătății a unui focar de pacienți cu germeni multirezistenți în cadrul secției ATI a SCJM.
La secția ATI a SCJM există un focar cu 6 pacienți cu germeni multirezistenți care a fost declarat de spitalul nostru în data 13.10.2022 pe fluxul normal de raportare către compartimentul de epidemiologie DSP Mureș pentru a putea institui măsuri de limitare a infecției la nivelul spitalului.
Menționăm de asemenea că nu există în acest moment susținerea unei legături de cauzalitate între aceste infecții și deces, pacienții sunt toți cu antecedente patologice grave cu boli cunoscute, cu multiple manevre intervenționale, durate lungi de spitalizare, unele cazuri peste 30 de zile. De asemenea încă se desfășoară acțiuni specifice de autocontrol, dezinfecție și limitare.
Începând cu data de 13.10.2022, am suspendat internările în secția ATI, intervențiile chirurgicale și, de asemenea, a început un amplu proces de curățenie și dezinfecție.
Menționăm că spitalul nostru este unul dintre primele spitale din România care a raportat cazuri de infecție în sistemul de alertă precoce a bolilor transmisibile, instituit prin ordinul 1738 din iulie 2022, începând cu luna august a anului 2022. De asemenea, toate cazurile care sunt constituite în focar au fost raportate la momentul depistării (primul în 28.09) pe fluxul de raportare și s-au instituit măsuri la nivelul spitalului.
Consiliul Județean Mureș și Spitalul Clinic Județean Mureș au un angajament ferm pentru asigurarea calității actului medical, prin investiții care sunt în desfășurare, prin dedicarea unei atenții deosebite infecțiilor asociate actului medical și asigurăm toți pacienții de cea mai bună grijă posibilă.