Antena 3 CNN Life Secretul înfiorător al cozonacilor de Paște din magazin

Secretul înfiorător al cozonacilor de Paște din magazin

1 minut de citit Publicat la 17:18 07 Apr 2017 Modificat la 17:18 07 Apr 2017

COZONAC DE PAȘTE. În brutariile traditionale si acasa, nu avem dubii cum se face cozonacul: amestecam faina cu lapte si oua proaspete, punem zahar, cacao si nuci dupa gust. Aluatul se framanta, se odihneste si prinde apoi viata, toropit la cuptor, scrie BZI.ro.
 
COZONAC DE PAȘTE. La fel de bine se prezinta insa si cand e facut in comert. Diferenta este ca suntem pacaliti de lecitina, praf de oua, arome de vanilie, sare de lamaie - esteri, mono-esteri si gliceride. Produsul final miroase bine si are gust bun. Cate de recomandat este pentru consum? Facem imediat comparatia nutritionala!

COZONAC DE PAȘTE. Un cozonac proaspat, frumos colorat in galben. Il luati de la supermarket…. Galbenul se numeste tratrazina sau E 102. E cel mai toxic dintre toti aditivii de piata. Pe cei mici in special e recomandat sa ii feriti de expuneri. In copilarie, acest agresor perturba sistemul imun, deoarece cei mici nu au sistemele enzimatice suficient dezvoltate, astfel ca este si mai toxic.

Conf. dr. ing. Alina Simion, Facultatea de chimie aplicata: “Noi ne gindim, ca si nespecialisti ca ouale au rolul de ingredient si contribuie la gust. Cel mai important rol au oualelor este acela de a fi fi sursa de lecitina”.

Lecitina leaga toate ingredientele. O gasim, in mod natural, in galbenus. O fabrica sintetic toata industria alimentara si o numeste emulgator. Alaturi de ea, gasim inca 7 clase de emulgatori. Toate se gasesc in… cozonac. Ei prelungesc durata la raft a produsului.

Un an frumos ambalat tine un cozonac pe care il luati acum din supermarket. Mizam si zaharuri. Zaharul atrage apa si cristalizeaza, asa ca prajiturile industriale vin cu un amestec de siropuri din fructoza, glucoza, amidon. Efectul lor asupra pancreasului e acelasi. Il forteaza. Totusi, sunt zaharuri naturale. In umplutura insa puteti gasi indulcitori: zaharina, acesulfam, aspartam, ciclamat, sucraloza. Creierul simte dulce, pancreasul nu. E stimulat degeaba si astel se inflameaza. Zaharul e deci mai putin periculos decit…. indulcitorii.

Multi dintre acesti aditivi aupotential toxic ridicat. Cu toate acestea, intr-un produs, fiecare aditiv e in doze de 100 de ori mai mici decit doza toxica. Dar nu va calculeaza nimeni citi aditivi luati intr-o zi de sarbatoare. Din tot ce mincati.
 

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole