Antena 3 CNN Life Travel Secretul albastrului de Voroneț

Secretul albastrului de Voroneț

Diana Scarlat
2 minute de citit Publicat la 12:39 12 Mai 2023 Modificat la 12:39 12 Mai 2023

Mânăstirea Voroneț se află la doar 36 de kilometri de Suceava și la nici cinci kilometri de Gura Humorului, făcând parte din circuitul principa al mănăstirilor din nordul Moldovei. Accesul aici se face peste Dealul Gura Humorului, de unde se merge apo încă circa cinci kilometri, până la intrarea în satul Voroneț.

Este o zonă încărcată de istorie, dar și de tradiții autentice și legende. Mulți istorici consideră această mănăstire drept cea mai importantă ctitorie a lui Ștefan cel Mare. Construită în anul 1488, Mânăstirea Voroneț a fost ridicată doar în patru luni și jumătate iar locul ales a fost cel al unui vechi schit construit din lemn. Primul preot și stareț al bisericii a fost Daniil Sihastrul, care este și înmormântat în mânăstire, iar crucea sa este vegheată de o candelă ce nu se stinge niciodată.

Pictura unică a făcut celebră Mănăstirea Voroneț, iar nuanța de albastru folosită pentru picturile murale a devenit legendă. Albastrul de Voroneț este și cea mai rezistentă culoare, ce nu și-a pierdut strălucirea aproape cinci secole.

Rețeta pe baza căreia a fost obținută această culoare nu a fost niciodată cunoscută, fiind unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale lumii. Vopseaua a fost aplicată prin tehnica specifică picturii murale din epoa în care a fost ridicată biserica, astfel că meșterii au început lucrul atunci când pereții bisericii nu erau bine uscați, alegând exact momentul optim când vopselurile pot fuziona cel mai bine cu tencuiala.

Specialiștii care au studiat pictura de la Voroneț au și o ipoteză: aceeași vopsea ar fi putut exista și în alte locuri, în aceeași perioadă, însă la Voroneț este singurul loc în care ar fi vizibilă până astăzi datorită măiestriei pictorilor care au aplicat-o.

Nu atât rețeta în sine ar fi fost secretul, cât aplicarea ei într-un anumit moment, pe peretele aflat la un anumit grad de umiditate, iar această cunoaștere a tehnicii de aplicare ar fi, de fapt, secretul nuanței și al conservării perfecte, de-a lungul tmpului.

Aici se poate ajunge fie într-un circuit turistic în nordul Moldovei, fie într-un pelerinaj. Ambele variante leagă, de obicei, Mănăstirea Sihastria, Mănăstirea Secu, Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava și Cetatea de Scaun a Sucevei - recent renovată, cu fonduri europene - de traseul mănăstirilor: Voroneț, Moldovița, Sucevița și Putna.

Cei care aleg un pachet turistic ecumenic se pot caza și la Mănăstirea Putna. Se mai pot vizita mănăstirile Bogdana și Dragomirna, aceasta din urmă fiind unică în lume prin arhitectură și mai ales una dintre puținele mănăstiri ortodoxe fortificate, situată la circa 20 de kilometri distanță de Suceava.

Citește mai multe din Travel
» Citește mai multe din Travel
TOP articole