Antena 3 CNN Externe Secretarul de stat al SUA denunţă „acţiunile ilegale” ale Beijingului în Pacific înaintea întrevederii cu omologul chinez

Secretarul de stat al SUA denunţă „acţiunile ilegale” ale Beijingului în Pacific înaintea întrevederii cu omologul chinez

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 19:41 27 Iul 2024 Modificat la 19:46 27 Iul 2024

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a denunţat sâmbătă "acţiunile ilegale şi de escaladare" ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, cu câteva ore înaintea întâlnirii cu omologul său chinez, în capitala Laosului, în marja Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), transmite AFP, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat american a sosit sâmbătă dimineaţa la Vientiane, în prima zi a unui nou turneu în Asia în cadrul căruia intenţionează să reafirme lidershipul Statelor Unite în faţa influenţei tot mai mari a Chinei.

SUA şi ASEAN trebuie să lucreze împreună pentru a "face faţă provocărilor", le-a spus Blinken miniştrilor din cele zece ţări membre ale blocului regional, în special când este vorba de "acţiunile intense şi ilegale întreprinse de China împotriva Filipinelor în Marea Chinei de Sud din cursul ultimelor luni".

Aceste discuţii au loc pe fundalul unor tensiuni ridicate în Marea Chinei de Sud, unde au avut loc în ultimele luni o serie de confruntări între nave filipineze şi chineze în privinţa unor recife disputate.

Beijingul şi Manila au ajuns săptămâna trecută la un acord provizoriu privind aprovizionarea unui recif, dar relaţiile dintre cele două ţări rămân reci."Suntem încântaţi să vedem că reaprovizionarea a avut loc cu succes astăzi", a spus Blinken."Salutăm acest lucru şi sperăm că va continua în viitor."

Blinken urmează să se întâlnească sâmbătă după-amiază cu omologul său chinez Wang Yi. Întâlnirea se anunţă tensionată după ce, tot la Vientiane, vineri, şeful diplomaţiei chineze a avut o întrevedere cu omologul rus Serghei Lavrov, cei doi angajându-se să contracareze influenţa "forţelor extraregionale" în această regiune.

Acesta este al 18-lea turneu în Asia al secretarului de stat american de la preluarea mandatului în urmă cu mai bine de trei ani, reflectând concurenţa acerbă dintre SUA şi China în regiune.

După Laos, secretarul de stat al SUA îşi va continua turneul cu o vizită la la Hanoi (Vietnam), tot sâmbătă, pentru a aduce un omagiu şi a prezenta condoleanţe liderilor vietnamezi după moartea secretarului general Nguyen Phu Trong. Următoarele sale escale vor fi în Japonia, Filipine, Singapore şi Mongolia.

Tensiuni China-Filipine: Beijingul face apel la Washington "să nu toarne gaz peste foc"

Ministrul chinez al afacerilor externe, Wang Yi, i-a cerut sâmbătă omologului să american Antony Blinken "să nu toarne gaz peste foc" în diferendul teritorial dintre Beijing şi Manila în Marea Chinei de Sud, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Confruntările din China şi Filipine s-au înmulţit în aceste ultime luni, în special în jurul atolului Second Thomas.

Soldaţi filipinezi sunt staţionaţi pe o navă militară care a fost eşuată deliberat de Manila în zonă în 1999 pentru a-şi afirma pretenţiile de suveranitate.

În pofida tensiunilor, Beijingul şi Manila au purtat în cursul lui iulie convorbiri şi au ajuns la un "aranjament provizoriu" privind aprovizionarea trupelor filipineze prezente pe acest atol.

"SUA nu trebuie să toarne gaz peste foc, să alimenteze tensiunile şi să aducă atingere stabilităţii în mare", i-a transmis sâmbătă Wang Yi lui Antony Blinken cu prilejul unei întâlniri pe care cei doi au avut-o în capitala Laos, Vientiane.

"Filipinezii trebuie să-şi respecte cuvântul şi să înceteze să transporte materiale de construcţie" pe Scond Thomas, a subliniat şeful diplomaţiei chineze, potrivit unui comunicat dat publicităţii de ministerul său.

Beijingul acuză cu regularitate Manila că transportă astfel de materiale pe atol pentru a întări nava eşuată, în stare proastă, şi a de a-şi reafirma astfel pretenţiile de suveranitate.

China revendică o mare parte dintre insulele din Marea Chinei de Sud, în contextul în care alte ţări riverane ca Filipine, Vietnam, Brunei sau Malaezia au şi ele pretenţii teritoriale.

Această confruntare dintre China şi Filipine alimentează temerile privind un potenţial conflict care ar putea atrage intervenţia Washingtonului, din cauza tratatului său de apărare reciprocă cu Manila.

De la sosirea la putere în 2022 a preşedintelui filipinez Ferdinand Marcos, Manila îşi afirmă cu mai multă fermitate pretenţiile de suveranitate asupra anumitor recife disputate cu Beijingul, care nu intenţionează nici el să cedeze asupra revendicărilor sale, comentează France Presse.

Etichete: China Antony Blinken
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole