Potențiala vizită, care nu a fost confirmată de Washington, ar urma să vină în urma mai multor călătorii ale liderilor europeni în capitală și a unor măsuri de redeschidere a ambasadelor evacuate.
Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut un tur al capitalei pe jos, alături de Zelensky, pe 9 aprilie, iar liderii Uniunii Europene au vizitat și ei țara lovită de război.
Guvernul britanic este de așteptat să-și redeschidă ambasada săptămâna viitoare, ”în funcție de situația de securitate”, au anunțat autoritățile de la Londra. La începutul acestei luni, Uniunea Europeană a declarat că își restabilește prezența diplomatică în capitală.
”Mă întorc. Aștept cu nerăbdare să lucrez din nou la Kiev #Ukraine️”, a scris vineri pe Twitter ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons.
Schimbarea vine după ce Moscova și-a redirecționat atenția departe de capitală și spre sudul și estul Ucrainei, ca urmare a apărării intense a Ucrainei în zonele din jurul Kievului și a problemelor de aprovizionare a Rusiei.
Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal, vorbind vineri la o conferință de presă la Washington, le-a cerut ambasadorilor din toate țările, inclusiv din Statele Unite, să se întoarcă la ambasadele lor de la Kiev.
Casa Albă și Departamentul de Stat au refuzat să comenteze potențiala vizită de sâmbătă a oficialilor americani Blinken și Austin. CNN a contactat Departamentul de Apărare al SUA pentru comentarii, însă au întârziat să apară.
Săptămâna trecută, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că, dacă un oficial al administrației ar vizita Ucraina, Casa Albă nu ar dezvălui public aceste informații înainte de vreme, invocând preocupări de securitate.