Antena 3 CNN Emisiuni Agricool Secretul "vinului de gheaţă" din România, pe care Vaticanul îl comandă an de an, în preajma Sărbătorilor Pascale

Secretul "vinului de gheaţă" din România, pe care Vaticanul îl comandă an de an, în preajma Sărbătorilor Pascale

La primele ore ale dimineții, când frigul încă muşcă, gospodarii încep culesul la Jidvei pentru a face vinul de gheaţă, un soi pe care Vaticanul în comandă în fiecare an.

de Georgiana Adam    |   

Sunt struguri speciali, din soiul Traminer rose, special păstrați pentru producerea vinului de gheață. 

Este vorba despre un vin desert care se obține din struguri culeși iarna, doar în anii în care se întrunesc toate condițiile necesare recoltării optime. Iar anul acesta este unul bun, aşa că pe 11 hectare se recoltează de zor.

"E foarte dulce, e zahăr.

[GAL layout="2"]

E îngheţat, îndeplineşte toate condiţiile optime pentru a avea o recoltă şi de a produce un ice wine de excepţie şi multumim pe această cale naturii, că ne-a oferit condiţiile climatice optime", spune un agricultor.

La primele ore ale dimineții, când temperaturile se mențin scăzute, la Jidvei a început ultimul cules de pe parcelele de struguri din soiul Traminer roz.

"Producţia din 2023 o recoltăm în 2024, nici nu ştiu cum o să o numim: ice wine 2024 sau ice wine 2023.

După o lună decembrie destul de caldă, pot spune că recoltăm stafide îngheţate. 

A apărut un fenomen masiv de stafidire, au pierdut multă apă, iar acesta nu este un lucru rău, pentru că avem o concentraţie foarte mare de zahăr şi asta asigură premisele obţinerii unui vin de calitate deosebită.

E adevărat că o să fie randamentul mult mai mic. Probabil 10%, cam aşa", a spus Ioan Mărginean, director tehnic de podgorie, sâmbătă, la emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.

Un lucru este însă sigur: vinul de anul acesta va fi unul extrem de dulce şi de o calitate superioară.

"E soiul care a reuşit de-a lungul timpului să dovedească faptul că a reuşit să se conserve foarte bine şi ca structură aromatică şi practic ne-a adus cele mai mari satisfacţii", spune Claudiu Necşulescu, proprietar de cramă.

Pentru a obţine acest sortiment de vin, strugurii trebuie culeși doar după câteva zile consecutive de îngheț.

"Abia acum s-au întrunit condiţiile necesare pentru a recolta strugurii de gheaţă. Trebuie să ai cel puţin trei zile cu sub -5 grade, ca să poţi să recoltezi strugurii de gheaţă", explică Marin Cucura, director tehnic.

300 de oameni au fost mobilizaţi pentru recoltarea celor 11 hectare de Traminer roz, pentru ca strugurii să ajungă înghețați la presă şi să fie zdrobiți cât timp sunt încă înghețați. Astfel, aceştia lasă un must extrem de concentrat și de dulce.

"Este un vin de o mare complexitate, un vin al cărui conţinut de zahăr îl face să meargă uşor spre mierea de albine răscoaptă", apreciază Ioan Buia, somelier.

Vinul de gheaţă a stat şi în potirul Papei Francisc când a fost la Blaj în 2018 şi de atunci, în fiecare an, în preajma sărbătorilor pascale, Vaticanul comandă "vinul de gheaţă".

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile