Antena 3 CNN Emisiuni Punctul de întâlnire România, la un pas de stare de urgenţă climatică? | Răspunsul ministrului Mediului, după avertismentul Apele Române

România, la un pas de stare de urgenţă climatică? | Răspunsul ministrului Mediului, după avertismentul Apele Române

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 20:52 19 Iul 2022 Modificat la 20:57 19 Iul 2022

Compania Apele Române avertizează că ”rezerva de apă este în scădere”. Cu toate acestea, se pare că apa este ”suficientă pentru toți beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață”.

Întrebat despre acest anunț, dar şi de faptul că urmează cel puţin o lună de secetă şi de canicula, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus: 

"Într-adevăr, vine o perioadă care va accentua seceta pedologică în primul rând și va crea riscul de producere a unor incendii de vegetație uscată atât pe terenurile agricole, cât și în zona forestieră.

Litiera de pădure poate să fie o sursă foarte, o sursă pentru aceste incendii de pădure. Cel mai important lucru în această perioadă este să avem grijă unde și în ce măsură aprindem focul.

Ministrul Mediului, recomandări pentru români

Trebuie să avem mare grijă în perioada de ieșit la iarbă verde, în perioada de ieșit la pădure să nu lăsăm nesupravegheat focul pe care îl aprindem și să tratăm cu maximă responsabilitate aceste probleme.

Ne aducem aminte din copilărie de acele mesaje ale pădurarilor, ale specialiștilor din silvicultură să nu lăsăm niciodată nesupravegheat foc în pădure.

Mi se pare o chestiune banală, dar de la aceste chestiuni banale pot apărea fenomenele necontrolabile.

Pot apărea aceste incendii extrem de periculoase și pot genera și pierderi de vieți omenești.

În primăvara aceasta am văzut ce se întâmplă acolo unde, în mod iresponsabil, oamenii aprind foc în zona vegetație uscată pe terenurile agricole sau trenurile forestiere.

Am avut, din păcate, și un deces cauzat de aceste focuri de miriști și trebuie să avem mare grijă să nu generăm asemenea incendii.

România, la un pas de stare de urgenţă climatică? 

Al doilea lucru este modul în care gestionăm apa potabilă. Rezervele de apă sunt limitate și au fost limitate tot timpul. Importanța lor și valoarea lor crește în momentul în care avem aceste perioade lungi de secetă.

Mesajul nostru și avertismentul nostru către cei care folosesc apă potabilă este să îi atenționăm să folosească apă potabilă strict pentru consumul uman, strict pentru consumul casnic, să nu folosească irațional apă potabilă pentru alte lucruri, inclusiv să nu folosească apa potabilă pentru irigații în curte și în grădină, sau pentru gazon sau pentru spălarea mașinii în curte

"Trebuie să avem mare grijă de apă potabilă"

Sunt măsuri simple pe care le putem implementa, mai ales în aceste perioade secetoase. Trebuie să avem mare grijă de apă potabilă.

ISU este pregătit și știm că are scenariile pregătite pentru aceste situații de urgență. Autoritățile locale sunt pregătite, au participat la foarte multe acțiuni de pregătire, acțiuni de simulare și sunt convins că autoritățile locale pot interveni alături de echipele de intervenție de la ISU în situațiile limită, în situațiile în care este nevoie", a spus ministrul Mediului la Antena 3. 

Întrebat apoi dacă în acest context ia în considere declararea de stare de urgenţă climatică de mediu în România, așa cum se pregătește și președintele Joe Biden în Statele Unite, Tanczos Barna, a spus: 

"În momentul de față, cu siguranță nu se impune declararea unei asemenea situații de urgență.

În momentul de față, rezervele de apă, chiar dacă sunt în scădere, ele asigură alimentarea cu apă potabilă a majorității unităților administrativ-teritoriale.

Acolo unde rezervele de apă se refac din mai ales din puțuri prin restricționarea folosirii apei potabile pentru alte scopuri, se pot regenera acele rezerve de care au nevoie autoritățile locale.

Punctual, în anumite zone, operatorii de sisteme de apă și canalizare, respectiv autoritățile locale, pot introduce aceste restricții. Momentan nu se impune  declararea unei astfel de situații", a mai explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna, în emisiunea Punctul de întâlnire de la Antena 3. 

Citește mai multe din Punctul de întâlnire
» Citește mai multe din Punctul de întâlnire
TOP articole