Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Se usucă România. Seceta a distrus deja grâul şi porumbul în proporţie de 90%

Se usucă România. Seceta a distrus deja grâul şi porumbul în proporţie de 90%

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:59 13 Feb 2024 Modificat la 18:59 13 Feb 2024

Seceta distruge şi în acest an culturile fermierilor. Aceştia trag un semnal de alarmă şi spun că lipsa precipitaţiilor şi temperaturile anormal de ridicate au distrus deja grâul şi porumbul în proporţie de 90%.

Astfel, producătorii ajung din nou în pragul falimentului având în vedere că nu vor vinde ce le mai rămâne din cereale cu mai mult de 80 de bani per kilogram.

Sunt probleme şi în zona pomicolă. O mare parte din arbori au înflorit deja, iar în cazul în care temperaturile scad culturile vor fi compromise.

În sudul judeţului Mehedinţi nu a mai plouat în cantităţi semnificative de două luni. Zăpada sau precipitaţiile din luna februarie au fost înlocuite cu temperaturile de primăvară.

Culturile de grâu sunt în pericol, iar cele de rapiţă sunt deja compromise în multe zone.

Anul agricol va fi compromis dacă nu va ploua curând

Agricultura se află deja în impas din cauza cheltuielilor mari de producţie şi a preţurilor mici de vânzare.

Culturile de anul trecut au fost şi ele afectate de secetă, iar în vară multe dintre ele au fost distruse de inundaţii.

Luna ianuarie a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată, la nivel mondial, continuând o serie de călduri excepționale alimentate de schimbările climatice, a anunțat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene.

Luna cu record de căldură a venit după ce anul 2023 s-a clasat ca fiind cel mai cald an al planetei în înregistrările globale care merg până în 1850, în condițiile în care schimbările climatice cauzate de om și fenomenul meteorologic El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific, au dus la creșterea temperaturilor.

Începând din iunie, fiecare lună a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în lume, comparativ cu luna corespunzătoare din anii precedenți.

"Nu numai că este cea mai caldă lună ianuarie înregistrată vreodată, dar tocmai am experimentat o perioadă de 12 luni cu peste 1,5 C peste perioada de referință preindustrială", a declarat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess.

"Reducerea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră este singura modalitate de a opri creșterea temperaturilor globale", a mai spus ea.

Oamenii de știință americani au declarat că anul 2024 are o șansă din trei de a fi chiar mai cald decât anul trecut și o șansă de 99% de a se clasa în primii cinci ani cei mai călduroși.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole