Antena 3 CNN Actualitate Căldura extremă şi seceta au distrus mii de culturi din România. Fermierii sunt la un pas de faliment şi cer ajutorul Guvernului

Căldura extremă şi seceta au distrus mii de culturi din România. Fermierii sunt la un pas de faliment şi cer ajutorul Guvernului

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 19:03 25 Iun 2024 Modificat la 19:29 25 Iun 2024

Canicula face ravagii și pe câmp, acolo unde mii de culturi au fost deja puse la pământ de secetă. În plus, se înmulțesc incendiile de vegetație. În Prahova și în Călărași au ars zeci de hectare de grâu într-o singură zi.

Seceta severă a cuprins deja Moldova, Oltenia, Muntenia, dar și o parte din Banat, acolo unde din sol lipesc 300 de litri de apă pe metru pătrat. Fermierii se simt neputincioși în fața secetei și cer despăgubiri de la Minister.

Temperaturile caniculare din ultimele zile au dus la declanșarea mai multor incendii de vegetație. Doar într-o singură zi, flăcările au ars zeci de hectare de culturi din Călărași și în Prahova. Cea mai mare pierdere a avut-o fermierul din comuna Dumbravă, județul Prahova, care a pierdut jumătate din suprafața de grâu.

În mai puțin de o ora, 20 de hectare de grâu au ars în urma incendiului de vegetație. Pierderile fermierului sunt colosale: 6 mii de lei pe fiecare hectar, iar pe toată aceasta suprafață pierderile însumează 120 de mii de lei.

Pe lângă incendiu, și seceta i-a dat bătăi de cap lui Cosmin. 500 de hectare de porumb și floarea soarelui sunt afectate în proporție de 70% de arșiță.

"Cultura de floarea soarelui trebuia să fie mult mai înaltă, înflorită, capitolul dezvoltat normal. Frunzele s-au uscat mai mult de jumătate din ele", spune fermierul. 

"Nu avem pic de apă, solul este foarte uscat, nu este nimic. Culturile de primavară sunt foarte mici, nu au avut apă, nu au crescut, nu înfloresc, au început să se usuce de la jumătate", spune Cosmin Solzaru - inginer agricol

Seceta severă a cuprins suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia ș Banat, acolo unde lipsa de apă din sol este de 300 litri pe metrul pătrat. Sunt zone în care nu a mai plouat de mai bine de o lună, iar culturile au fost distruse rând pe rând. Și deși fermierii se zbat pe câmp, la Ministerul Agriculturii este liniște.

Cifrele lor arată că în teren sunt doar 58 de mii de hectare afectate de seceta pedologică, ceea ce reprezintă doar 1% din suprafața agricolă. Asociațiile de fermieri spun că în teren realitatea este alta.

La nivel național cam 20% din suprafața este afectată de secetă

La nivel național cam 20% din suprafața este afectată de secetă, mai ales în estul şi sudul estul ţării. Dânşii nu știu ce informații au luat, dar noi avem legături cu fermierii noștri şi sunt loviți", spune Ion Cioroianu, prim vicepresedinte Asociația Fermierilor din România.

În aceste condiții, fermierii cer despăgubiri de la Ministerul Agriculturii, însă se pare că autoritățile nu au un program clar de ajutorare. Ci vor face o evaluare la final să vadă cine și cum a fost afectat. Banii cel mai probabil vor veni de la Uniunea Europeană, însă cu anumite condiții.

Dacă nu vor primi nicio despăgubire la ce se întâmplă acum va fi foarte greu să continue activitatea. Deja sunt destul fermieri care au închis porțile", a mai spus Ion Cioroianu - prim vicepresedinte Asociația Fermierilor din România

Nici prognoza meteorologilor nu este îmbucurătoare. În următoarea săptămâna, ploile vor ocoli sudul și sud-estul țării, acolo unde sunt cele mai multe culturi afectate de secetă.

Planul Ministerului pentru despăgubiri

„În acest scop, RO trebuie să confirme mai întâi producerea fenomenului meteorologic sever și să delimiteze zona geografică care a fost grav afectată de eveniment.

Pe această cale, se presupune că fermierii din zona respectivă care sunt vizați de noțiunea de forță majoră, cu condiția ca stabilirea zonei, a populației fermierilor din zonă și a obligațiilor afectate dacă este cazul, să se realizeze astfel încât să se poată concluziona că fermierii din zonă îndeplinesc la nivel individual condițiile pentru aplicarea forței majore", se arată în planul ministerului pentru despăgubiri. 

Seceta va duce la creșterea preţurilor

Meteorologii prognozează săptămâna aceasta temperaturi extrem de ridicate în cea mai mare a Uniunii Europene, în condiţiile în care canicula şi seceta afectează şi culturile din alte pieţe agricole importante ale lumii, ceea ce va duce la majorarea preţurilor şi la scăderea aprovizionării pe plan global.

Culturile de vară din Europa de Est şi din Balcani, în special în România, al doilea mare producător de porumb din UE, se confruntă cu cele mai mari riscuri din cauza valului de căldură, care ar urma să continue încă o săptămână sau două, susţin analiştii.

"Ne apropiem de un stadiu critic. O săptămână de caniculă a dus deja la scăderea producţiei. Dacă mai sunt încă două săptămâni de căldură excesivă, vor fi pagube majore", a apreciat Vincent Braak, analist la compania de consultanţă Strategie Grain.

Praful saharian ajunge din nou deasupra României. Ce zone vor fi afectate, inclusiv de caniculă, vijelii şi grindină

Între timp, România rămâne împărțită între caniculă, vijelii și grindină. ANM a emis mai multe coduri galbene de vijelii și caniculă, valabile până mâine. De asemenea o masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va ajunge în această seară deasupra României. În primă fază, depunerile de praf vor fi observate în jumătatea de vest a ţării, în special în zonele în care va ploua.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole