Dacă în zona de sud a mai plouat, în schimb în centrul județului picăturile de ploaie nu au mai ajuns de mai bine de o lună. Deși în primăvară cultura de porumb părea oarecum promițătoare, acum a început să se usuce și aceasta. În aceste condiții, pe poarta fermelor din zonă va fi pus lacătul.
"Clar e că rădăcina trebuia să fie mult mai dezvoltată și mult mai bine ramificată. În acest moment, porumbul trebuia să fie perfect fecundat, trebuia să aibă o talie de cel puțin doi metri și să fie uniform, ceea ce nu este aici", spune un fermier.
[GAL layout="5"]Pe lângă seceta severă, fermierii se confruntă și cu o serie de alte probleme prețurile de producție, lipsa sistemelor de irigații și războiul din Ucraina.
"Porumbul este o plantă extrem de iubitoare de apă și cu 30 de litri până acum e clar că nu are șanse prea mari. Suntem în pericol să nu recoltăm nimic. Există acest pericol, dar chiar dacă vom recolta ceva, să nu uităm de problemele grave cu prețul. Prețul este unul extrem de mic la ora actuală și nu se anunță deloc știri bune", mai spune fermierul.
Cea mai gravă problemă există pe solurile din comuna Muntenii de Jos, unde crăpăturile au atins dimensiuni enorme. Pentru aceste calamități naturale, guvernanții nu au luat nicio măsură.
"Toate culturile de primăvară din acest an sunt calamitate cu 100% pământul a crăpat, plantele sunt moarte. Rămânem la mila Domnului și a guvernanților care au anulat, au abrogat legea calamităților naturale și a forței majore și nu avem o lege coerentă a asigurărilor", mi spune un fermier.
Iar vremea nu se anunță deloc îmbucurătoare pentru agricultură. Canicula va persista și în săptămânile următoare, iar în aceste condiții fermierii se gândesc la cosirea porumbului.