Antena 3 CNN Actualitate Social Seceta a pus la pământ sute de culturi. Se irigă doar 20% din suprafața arabilă

Seceta a pus la pământ sute de culturi. Se irigă doar 20% din suprafața arabilă

de Redacția Antena 3 CNN    |   

România se usucă, iar în lipsa unui sistem de irigații pus la punct, fermierii se simt neputincioși în fața secetei. Chiar și acolo unde s-a contractat apă de la stat, aceștia au primit cu porția și nu au reușit să își ude culturile. Au fost mai multe avarii la sistemele de irigaţii din Ialomița care i-au lăsat pe agricultori fără apă, timp de trei săptămâni, în plin sezon de irigat și când afară erau peste 40 de grade. Acum, culturile lor sunt distruse în proporție de 80%.

România are o suprafață arabilă de 9 milioane de hectare, însă anul acesta, statul a pregătit pentru irigat doar 1,6 milioane de hectare.

Așadar, în momentul de față nu se udă nici măcar 20% din suprafața arabilă a României.

Și pe suprafața mică udată au apărut probleme. În unele zone, fermierii au primit apă cu porția, chiar dacă aveau contracte cu statul.

În Ialomița, timp de două săptămâni, canalele de irigat din zonă au fost aproape uscate. Cristian Moroian a investit peste 200.000 de euro în echipamentul de udat culturile, însă degeaba, pentru că nu a avut de unde să tragă apă.

„Noi trebuia să dăm în fiecare săptămână câte 40l de apă pe metru pătrat. Nu am reușit să dăm decât primele patru, primele patru udări, după care nu am mai avut niciun pic de apă pe pe canal”, a declarat Cristian Moroianu, fermier, pentru Antena 3 CNN.

În lipsa precipitaţiilor şi a unui sistem de irigații pus la punct, seceta a pârjolit peste 2 milioane de hectare de porumb și floarea soarelui

Pentru că pământul nu a fost udat la timp, 80% din cultura a fost afectată de secetă, iar recolta din acest an va fi de 10 ori mai mică față anii precedenți.

„Acesta este porumbul de anul acesta care are o lungime de până în 18cm. După cum se poate observa, el nu a legat decât pe jumătate în mod normal într-un an normal și bineînțeles pentru cultura de porumb de irigat, porumbul ar fi trebuit să fie cel puțin dublu”, a declarat Cristian Moroianu, fermier.

Sute de fermieri au trecut prin aceeași situație. Peste 40 de mii de hectare din Ialomița și Brăila au fost afectate de secetă pentru că nu au primit suficientă apă.

„Au apărut niște avarii la stația Spiru Haret, prima dată au fost probleme la rețeaua electrică. Primii care văd apa se apucă să o tragă și după rămân ultimii fără apă, aici trebuie să existe o înțelegere între ei, dar lipsește cu desăvârșire”, a declarat Sorin Lake, director ANIF Ialomița.

Iar acolo unde nu există nici canale de unde să se tragă apă, situația este și mai dramatică. În Lunca Prutului din județul Vaslui, sute de fermieri au culturile distruse în totalitate, iar pentru mulți falimentul bate la ușă.

„Dacă numărăm, avem cred că douăzeci, treizeci de plante fără nimic, pe ici-colo câte unu mic știulețel. Este nesemnificativ ca producție”, a declarat Eduard Cazacu - primar Murgeni.

„Deci am 30 și ceva de ani de agricultură și nu ne-am confruntat cu așa ceva.

Cam din 2000 de când profesez aici, nivelul pânzei freatice a scăzut cam 3 metri”, a declarat Viorel Luncanu, fermier Fălciu.

Autoritățile dau asigurări că până în 2027 se vor iriga 2,2 milioane de hectare după ce se vor face investiții europene.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile