Antena 3 CNN Actualitate Sebastian Ghiţă a refuzat să dea declaraţii procurorilor în dosarul de şantaj

Sebastian Ghiţă a refuzat să dea declaraţii procurorilor în dosarul de şantaj

2 minute de citit Publicat la 19:46 30 Iun 2016 Modificat la 19:46 30 Iun 2016

Deputatul Sebastian Ghiţă a refuzat să dea declaraţii în faţa procurorilor DNA Ploieşti în dosarul în care acesta a fost trimis în judecată pentru mai multe fapte, între care şantaj, dare de mită şi folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, se arată în rechizitoriu.

Potrivit documentului, Ghiţă a uzat de dreptul prevăzut de articolul 83 aliniatul 1 Cod de procedură penală şi nu a dat declaraţii în această cauză.

Pe de altă parte, procurorul Liviu Tudose, fost şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, deferit justiţiei în dosarul lui Ghiţă pentru pentru luare de mită şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, a recunoscut că îl cunoaşte pe Ghiţă şi că "este posibil" să îi fi oferit acestuia date referitoare la un dosar al PCA în perioada de confidenţialitate a cercetărilor.

"Procurorul magistrat Tudose Liviu Mihail (...) a recunoscut că îl cunoaşte pe deputatul Sebastian Ghiţă de la începutul anilor 2000 şi "este posibil' ca în cursul anului 2013, în perioada de confidenţialitate a cercetărilor efectuate în dosarul (...) P/2013, când erau în derulare măsuri de supraveghere tehnică, Ghiţă Sebastian Aurelian să fi venit la locuinţa sa din (....) judeţul Prahova, pentru a-i solicita furnizarea unor informaţii din dosarul instrumentat de procurorul (...). Inculpatul Tudose Liviu Mihail a recunoscut că "este posibil' să-l fi informat pe Ghiţă Sebastian despre numele procurorului de caz şi al ofiţerilor delegaţi în cauză, însă a considerat irelevante aceste informaţii. Acesta a afirmat că nu mai ştie dacă Ghiţă Sebastian Aurelian i-a cerut să-i furnizeze date referitoare la măsurile de supraveghere tehnică dispuse în dosar", se precizează în rechizitoriu.

Potrivit unor surse judiciare, PCA Ploieşti efectua la acel moment cercetări în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro în care ulterior au fost trimişi în judecată mai mulţi inculpaţi, printre care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, Răzvan Alexe, cunoscut drept apropiat al familiei Cosma aflată în relaţii apropiate cu Sebastian Ghiţă, dar şi oameni de afaceri ale căror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autorităţile publice din Prahova.

Totodată, Tudose a relatat că, începând cu toamna anului 2013, deputatul Sebastian Ghiţă a început să vină din ce în ce mai des la locuinţa sa, solicitându-i, în mod insistent, să-l salveze "pe moşu', fiind previzibil că ancheta PCA va ajunge la acesta. Surse judiciare au declarat că "moşu" era Mircea Cosma, la acel moment preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova.

"De asemenea, inculpatul Tudose Liviu Mihail a recunoscut, la data de 21.03.2016, când a fost audiat în calitate de suspect, că a folosit relaţia cu Ghiţă Sebastian Aurelian, acreditând însă ideea că urmărea să cunoască unele încercări de afectare a dosarului sau scurgeri de informaţii (...). Inculpatul Tudose Liviu Mihail a recunoscut şi faptul că avea cunoştinţă de planul de anchetă, denumirile câtorva societăţi, câteva nume de persoane din dosarul nr. (...) P/2013, 'în condiţiile în care procurorul de caz (...) venea des şi îmi prezenta aspecte din anchetă'", se mai precizează în documentul citat.

 

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole