"Hidroelectrica trece printr-o mare transformare și devine, dintr-o companie care a gestionat ani de zile o infrastructură creată de părinții sau de bunicii noștri, o companie care începe să construiască și pentru copiii noștri.
În acest context a fost și vizita din Emiratele Arabe Unite cu premierul Marcel Ciolacu și în acest context a fost şi parteneriatul extrem de substanțial cu Masdar, una dintre cele mai mari companii de profil din lume.
Hidroelectrica şi Masdar vor dezvolta în următorii trei ani, au acest termen, cel puțin 2000 de megawați în panouri flotante pe lacurile de acumulare - proiect în premieră pentru România -, dar şi parcuri solare onshore și capacități de stocare.
Avem investiții, avem fonduri, avem cele 16 miliarde cu aproximație din fondul pentru modernizare și avem PNRR. Și toate aceste lucruri sper că se văd în aceste luni de zile, de când sunt ministru, că am accelerat toate programele de investiții din PNRR, de la surse de energie regenerabile, investiții A1, producție de hidrogen, am finalizat acum apelul și suntem în evaluare, stocare producție de panouri fotovoltaice și producție de baterii în România, ca să nu mai fim dependenți doar de sursele externe de astfel de echipamente", a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, luni, la summitul "Restart & Repower România -
Noua strategie energetică şi de dezvoltare", organizat de Antena 3 CNN.
Întrebat ce înseamnă aceste investiţii pentru populație, ministrul a explicat cum se vor transpune ele în factura noastră, fie că suntem firmă sau persoană fizică.
"Pe orice piață, atunci când produci mai mult, când ai o ofertă mai mare, prețul scade în contextul unei cereri constante.
La petrol e o piață globală, la energie ar trebui să fie o piață europeană, sigur, în limita interconectărilor pe care noi le avem cu statele din jur.
Da, sigur că o producție mai mare în România scade prețurile pentru români, poate să scadă prețurile și pentru regiune, pentru că ne permite să exportăm energie și către statele vecine, dar înseamnă și afirmarea României ca lider în regiune.
Una este ca Ungaria să depindă de Rusia pentru gaze, alta este ca Ungaria să depindă de România pentru gaze. Și trebuie să ne jucăm această carte și din punct de vedere geostrategic, geopolitic.
Categoric da, avem şi resurse financiare pentru toate aceste planuri. De exemplu, avem investiția 1 PNRR, 460 de milioane de euro, apel finalizat aproape 2000 de megawați, proiecte care se vor finaliza în 1-2 ani de zile.
Avem fondul pentru modernizare, am lansat 815 milioane de euro, iarăși producție de energie verde și autoconsum de energie verde.
Avem apelul pe hidrogen de 100 de milioane de euro din PNRR și pregătim o schemă de 1.000.000.000 euro din fondul pentru modernizare până la finalul anului.
Avem tot în pregătire schema pe stocare", a precizat oficialul de la Energie.
Managerii cei mai performanți din industria energetică, membri de vârf ai Guvernului și Parlamentului, experți în domeniul resurselor regenerabile s-au reunit luni într-un summit organizat de Antena3 CNN, pe platforma RO 3.0.
Dezbaterea "Restart&Repower Romania" își propune să identifice cele mai bune planuri de acțiune pentru creșterea aportului energetic al României pe piețele regionale, valorificarea resurselor primare, dar și creșterea consumului de energie prin reindustrializarea țării.