Antena 3 CNN Actualitate Anunțul momentului cu privire la facturile românilor! Ministrul Energiei a explicat ce se întâmplă cu voucherele

Anunțul momentului cu privire la facturile românilor! Ministrul Energiei a explicat ce se întâmplă cu voucherele

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 13:33 12 Iul 2023 Modificat la 13:39 12 Iul 2023

Ministrul promite că se vor face toate eforturile astfel încât, în țara noastră, să se continue acordarea ajutoarelor pentru plata facturilor la energie persoanelor vulnerabile, însă a ținut să menționeze că, la nivelul Uniunii Europene, această schemă de ajutor este permisă doar până în luna martie a anului următor.  

”Deocamdată am spus că analizăm actuala schemă de compensare-plafonare, ea este valabilă până în 2025, iar la nivel european se permite să se continue până în martie 2024, așa se discută acum. 

Pe partea de vouchere pentru consumatorii vulnerabili, cele gestionate de Ministerul Fondurilor Europene, ele vor continua până la sfârșitul acestui an, pentru că ele sunt aferente unui cadru financiar multianual, 2014-2020. Deci banii de acolo nu îi putem retrage decât până la finalul lui 2023, pe regula aceea n+3, pe care o știe o țară întreagă. 

În următoarele luni, noi vom analiza foarte bine, cu asociațiile furnizorilor, producătorilor, consumatorilor, cu ANRE, care gestionează aceasta schemă, astfel încât să vedem dacă putem să mai ajustăm această schemă, pentru a nu exista o schimbare bruscă ulterior. 

Într-adevăr, avem șansa ca prețurile să fi scăzut la nivel european și chiar mondial, atât la energie electrică, cât și la gaze. Deci încercăm să păstrăm un nivel cât mai redus al facturilor. Asta este prioritatea zero pe care o avem, pe de o parte pentru a-i sprijini pe români, mai ales pe cei vulnerabili, pe de altă parte pentru a-i ajuta pe întreprinzători, pentru că pentru ei prețul energiei este cheltuială”,  a spus Burduja, la România TV

Ministrul Energiei a vorbit, de asemenea, și despre schema aplicată de Guvern, care a avut rezultate foarte bune. 

„Consumatorii vulnerabili, și sunt milioane de gospodării care au venituri foarte mici, care au plătit facturi de 35-45 de lei pentru energie electrică, ceea ce este un cost foarte scăzut la nivelul UE. Sigur că trebuie să ținem cont si de nivelul de dezvoltare al României. Am mai spus totodată, UE ne cere sa țintim foarte bine aceste măsuri de sprijin, pentru ca acestea sa ajungă la cei care au nevoie. Una este un român care lucrează pe salariu minim, alta este un român care poate ajunge la sfârșitul lunii la un venit de 5.000-10.000 de euro”, a încheiat Ministrul Energiei.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole