Antena 3 CNN Politică Se vor construi trei centre de mari arşi - la Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş, a anunțat Florin Cîțu

Se vor construi trei centre de mari arşi - la Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş, a anunțat Florin Cîțu

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 16:44 21 Iul 2021 Modificat la 17:46 21 Iul 2021

"Am cerut un raport Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte capacitatea statului român de a îngriji marii arşi. În şedinţa de Guvern de astăzi a fost prezentat acest raport de către Ministerul Sănătăţii.", a precizat premierul după şedinţa de Guvern.

"Un semn bun din raport: se vor construi trei centre de mari arşi la Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş. Finanţarea se va face prin programul cu Banca Mondială", a mai spus Florin Cîțu.

România nu are, în acest moment, niciun centru privind îngrijirea şi recuperarea pacienţilor cu arsuri severe, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Monica Althamer.

"În şedinţa de Guvern de astăzi, ministrul Sănătăţii a prezentat un raport privind situaţia actuală a îngrijirii pacienţilor cu arsuri în România, situaţie la şase ani de la accidentul de la Colectiv. Aproximativ 10.000 de pacienţi se prezintă anual la camerele de gardă pentru leziuni cu arsură, dintre aceştia 4.000 rămân internaţi pentru supraveghere de specialitate şi pentru tratament şi recuperare ulterioară.

Din numărul total de pacienţi care se prezintă în spitalele noastre 1.400 - 1.500 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu arsuri de gravitate medie sau severă. Este un număr foarte mare de pacienţi chiar şi pentru ţările care se confruntă cu conflicte armate. România trebuie să gestioneze această situaţie cu număr redus de paturi destinate pacienţilor cu arsuri severe", a afirmat secretarul de stat, după şedinţa Executivului.

"Pentru populaţia ţării noastre am avea nevoie de 70 de paturi pentru marii arşi, avem 24"

Monica Althamer a menţionat că pacienţii cu arsuri severe sunt trataţi în ţară în 24 de paturi, necesarul fiind de 70 de paturi.

"În acest moment, România nu are niciun centru, cum nu are niciun centru de recuperare destinat pacienţilor cu arsuri severe. Pacienţii români cu arsură de gravitate mică sau medie sunt trataţi într-un număr de aproximativ 300 de paturi pe teritoriul României, iar pacienţii cu arsuri severe sunt trataţi în 24 de paturi destinate pacienţilor în stare gravă.

Din 26 existente, 24 sunt funcţionale în acest moment în Timişoara, Bucureşti şi Iaşi. Două paturi de la Braşov sunt în acest moment într-un proces de reorganizare după lucrări de renovare a spitalului", a adăugat aceasta.

Monica Althamer a arătat că sunt situaţii în care, pentru a oferi tratamentul recomandat pacienţilor, România are nevoie de ajutor internaţional.

"În absenţa unui număr rezonabil de paturi, pentru populaţia ţării noastre am avea nevoie de 70 de paturi pentru marii arşi, avem 24, sunt situaţii în care, pentru a oferi tratamentul recomandat pacienţilor, România are nevoie de ajutor internaţional.

În acest sens, anul trecut a fost elaborat şi publicat un ordin de ministru care se raportează la transferul imediat al pacienţilor ce trebuie internaţi în centre de mari arşi. În perioada 2016 - 2020 au fost transferaţi 40 de pacienţi în străinătate, anul acesta din ianuarie până în acest moment 12 pacienţi cu arsuri severe au fost transferaţi la solicitarea comisiilor de specialitate, constituite la nivelul spitalelor, în baza acestui ordin din 2020", a explicat ea.

Măsurile decise de Guvern

După ședința de Guvern de miercurii, premierul Florin Cîțu a ținut o conferință de presă în care a prezentat măsurile decise. Acesta a anunțat că s-au aprobat ajutoare pentru județele afectate de inundații în valoare de 149 milioane de lei.

”Banii sunt destinați reparării drumurilor județene, comunale, podurilor, podețelor, și digurilor. Este vorba de județele: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Satu Mare, Tulcea, Vrancea. Este vorba de 1.085 de obiective și 243 de OAT-uri”, a spus Florin Cîțu.

Premierul a spus că a fost aprobată și OUG cu privire la aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru specia de urs brun.

”Am transmis nevoia unei strategii prin care să controlăm populația de urși. Este o OUG pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie”, a spus Cîțu.

”Am aprobat acordarea a 2,7 milioane de lei pentru finanțarea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și 200 milioane de lei pentru finanțarea asta de film-festival”, a mai precizat premierul.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole