Antena 3 CNN Actualitate Se schimbă vârsta de la care trebuie să-ți faci buletin. Cum vor arăta noile cărți de identitate și ce vei putea face cu ele

Se schimbă vârsta de la care trebuie să-ți faci buletin. Cum vor arăta noile cărți de identitate și ce vei putea face cu ele

2 minute de citit Publicat la 14:24 15 Ian 2020 Modificat la 14:24 15 Ian 2020

Românii vor avea începând de la anul cărți noi de identitate. Electronice, mai mici, mai greu de falsificat și cu mai multe întrebuințări. 

"Pentru a asigura cetăţenilor români exercitarea dreptului la liberă circulaţie pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, în condiţii similare celorlalţi cetăţeni UE, România este obligată să emită acte electronice de identitate, începând din luna august a anului viitor (2021)", informează un comunicat al MAI transmis, marţi.

Noile acte de identitate vor oferi garanții suplimentare de securitate, prin utilizarea unor tehnologii de fabricaţie avansate, a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate şi, nu în ultimul rând, prin protecţia IT oferită de mediile de stocare electronice, arată sursa citată.

Interacțiune online

Prin intermediul noului act de identitate, românii vor putea, indiferent de locul unde se află, în România sau în afara teritoriului naţional, să interacţioneze online cu autorităţile administraţiei publice şi să solicite prestarea de servicii publice.

Astfel, româmnii vor putea înmatricula online mașinile, vor putea obține online cazierul judiciar, avize, autorizații sau alte documente. În plus, noua carte de identitate va putea fi folosit și pe post de card de sănătate. 

Buletine de la 12 ani, nu de la 14 ca până acum

O altă schimbare notabilă se referă la cea legată de vârsta de la care se va elibera cartea de identitate. Astfel, copiii vor primi prima carte de identitate la 12 ani, și nu la 14 ani, cum este în prezent. Durata de valabilitate a cărților de identitate pentru copiii între 12-18 ani va fi de șase ani. 

Mai mult, părinții vor putea cere eliberarea unei cărți de identitate pentru copii lor chiar și sub această vârstă. "De la data asigurării infrastructurii tehnice necesare eliberării cărții electronice de identitate, aceasta se eliberează cu valabilitate de 3 ani, pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 0 și 12 ani.”, se arată în proiect.

Tot ca element de noutate, se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obţine un act electronic de identitate, fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România", precizează MAI.

Atenție, se schimbă și perioada în care trebuie să vă schimbați cartea de identitate veche!

O altă schimbare se referă la data la care ar trebui să mergeți să vă schimbați cartea de identitate. Potrivit propunerii MAI, Titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite eliberarea unui nou act de identitate cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puţin de 45 zile.

Nu veți mai fi obligați să vă declarați pierdul buletinul

O altă modificare se referă la declararea actelor de identitate pierdute. Potrivit propunerii de modificare, Actele de identitate pierdute, distruse sau furate sunt nule de drept.”. Cum alte cuvinte dispare sintagma declarate din formularea actele de identitate pierdute. La fel, dacă v-ați pierdut buletinul. În cazul în care v-ați dus la serviciul de evidență a populației și v-ați declarat pierdut buletinul, în cazul în care îl găsiți ulterior, nu veți mai fi obligat să-l predați în termen de 48 de ore. Aveți interdicție însă să-l folosiți. 

Atenţie, se schimbă buletinele! Cum vor arătat noile cărţi de identitate

 

 

Ce se întâmplă cu cei care se "tem" de cartea de identitate electronică

 

Cei care nu doresc o carte electronică de identitate vor putea cere eliberarea unei cărţi de identitate simple; aceasta nu va conţine elemente sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole