Antena 3 CNN Actualitate Se schimbă regulile programului Casa Verde Fotovoltaice. Ce sunt obligați românii să facă și câți bani vor scoate în plus din buzunare

Se schimbă regulile programului Casa Verde Fotovoltaice. Ce sunt obligați românii să facă și câți bani vor scoate în plus din buzunare

de Raluca Măndoiu    |   

Se schimbă regulile programului Casa Verde Fotovoltaice. Românii care vor să îşi instaleze panouri solare vor fi obligaţi să îşi monteze şi baterii pentru stocarea energiei electrice. Pentru această cheltuială, statul le oferă în plus 10.000 de lei faţă de anul trecut, însă şi beneficiarii vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar, pentru că suma nu acoperă toate costurile.

Românii care îşi doresc panouri fotovoltaice trebuie să depună actul de identitate, extrasul de carte funciară şi certificatul fiscal care să ateste că nu au datorii. Documentele se vor încărca în aceeaşi aplicaţie folosită în anii precedenţi.

În această toamnă, Programul Casa Verde Fotovoltaice demarează cu o sumă record, de două miliarde de lei. Sunt mai mulţi bani pentru că şi obligaţiile sunt pe măsură. De anul acesta, beneficiarii trebuie să îşi monteze şi baterii.

„Mărim de la 20.000 de lei la 30.000 de lei finanţarea AFM-ului. Vom finanţa pentru prima dată şi acumulatori, unităţi de stocare a energiei electrice. Asta înseamnă şi mai multă independenţă energetică în locuinţa respectivă, şi facturi mai mici pentru românii beneficiari”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Prosumatorii vor trebui însă să scoată mai mulţi bani din buzunar deoarece suma oferită de stat nu acoperă toate cheltuielile pentru achiziţionarea şi montarea panourilor şi bateriilor.

„Aşa cum a fost şi anul trecut: 10%. Cu alte cuvinte, dacă anul trecut finaţam 20.000 de lei şi beneficiarul punea 2.000 de lei, punem 30.000 de lei, iar beneficiarul 3.000 de lei”, a mai explicat ministrul Mediului.

De pe 6 septembrie, instalatorii îşi pot depune cererile de înscriere în program, iar firmele, dosarele de acreditare. Românii care vor panouri fotovoltaice trebuie să depună actele în perioada 27 septembrie - 9 octombrie, iar pe 1 noiembrie urmează să se afişeze lista firmelor acreditate.

Abia apoi prosumatorii îşi pot alege firma.

„Estimăm undeva la 67.000 de  noi beneficiari ai programului Casa Verde Fotovoltaice, ceea ce inseamnă că vom ajunge la un număr total de 200.000 de familii care au beneficiat in decursul a caţiva ani de programul Casa Verde Fotovoltaice”, a spus Laurențiu Neculaescu, președintele AFM.

Autorităţile iau în calcul ca, în 2025, să demareze şi un program de finanţare destinat celor care şi-au montat panouri în anii precedenţi, dar nu au acumulatori.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile