Deși mulți dintre noi cred că în timpul somnului creierul „se odihnește”, Prof. dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai respectați neurochirurgi din România, subliniază că acest organ complex este într-o activitate neîntreruptă. „S-a dovedit că în momentul de față, creierul uman are 1 miliard de activități pe secundă. Primește, răspunde, este într-o continuă mișcare”, explică Prof. Ciurea, subliniind că această rețea neuronală impresionantă este responsabilă pentru procesele noastre de învățare, adaptare și prevenție a unor afecțiuni complexe.
La fel ca inima, care nu încetează să bată atât timp cât trăim, creierul menține o activitate constantă, chiar și atunci când anumite părți ale sale „se odihnesc”. Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat acest mecanism: „Creierul, practic, nu se odihnește niciodată. Inima se odihnește vreodată? Niciodată, bate încontinuu... La fel și creierul. Este adevărat că sunt părți din creier care se odihnesc, care stau liniștite. Dar altele funcționează încontinuu.”
De exemplu, în timpul somnului, deși cortexul cerebral, sau „cupola creierului” – telencefalul – este într-o stare de relaxare, zonele profunde rămân active. Prof. Ciurea subliniază că aceste zone, cunoscute drept sistemul vegetativ, continuă să regleze funcțiile esențiale ale organismului: „Partea internă, căreia noi îi spunem partea vegetativă, conduce respirația, circulația, mișcarea lichidelor și funcțiile endocrine.”
În special în starea de somn profund, creierul lucrează pentru a asigura sănătatea generală a corpului, iar neuronii se regenerează, spune renumitul neurochirurg. „Deci creierul nu se odihnește niciodată”, concluzionează el.