Astăzi se împlinesc 35 de ani de la zborul primului român în spațiul cosmic. Cu naveta spaţială rusească Soiuz-40 şi alături de cosmonautul Leonid Popov, Dumitru Prunariu a rămas în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.
În timpul ieşirii în spaţiu, Soiuz-40 s-a alăturat staţiei spaţiale Saliut-6, aceasta fiind deja în misiune de două luni. Cei doi astronauţi au realizate mai multe experimente ştiinţifice, au studiat radiaţiile cosmice şi tehnologiile spaţiale, dar au efectuat studii şi pe teme precum medicina şi psihologia, experimente gândite şi proiectate de specialişti români.
În urma acestui zbor, Dumitru Prunariu a devenit primul cosmonaut român şi al 103-lea cosmonaut din lume ajuns în spaţiu.
Totodată, România devenit a 11-a ţară din lume care a trimis un om în Cosmos.
"La 35 de ani de la zborul meu cosmic, lumea este mult schimbată faţă de momentul startului meu spre înălţimi. Important este însă faptul că noi, cei care am fost la înălţimi cosmice, indiferent de apartenenţa statală, avem o viziune comună asupra planetei noastre şi a nevoii de protecţie şi păstrare a ei în condiţii de curăţenie, pace şi colaborare, pentru a putea găzdui în viitor cât mai multe generaţii de oameni. Discovery Networks împărtăşeşte aceleaşi idealuri cu noi şi ne este alături în multe proiecte. Colegii mei astronauţi şi cosmonauţi care vor participa la aniversarea zborului meu cosmic vor accentua colaborarea în domeniul cosmic şi vor promova acest exemplu pentru a inspira politicieni şi lideri care pot decide în final soarta lumii", a declarat Dumitru-Dorin Prunariu, primul român care a zburat în spaţiul cosmic.
Prunariu: Mi-aş dori foarte mult ca nepoţii mei să ajungă în Cosmos
Prunariu îşi aminteşte că, la momentul zborului, nu se gândea că va deveni o persoană publică, iar cele mai mari emoţii nu le-a avut atunci când se pregătea să ajungă în spaţiu, ci "jos, pe Pământ, după ce m-am întors din Cosmos, atunci când i-am revăzut pe cei dragi".
"Mi-aş dori să mai zbor o dată, dar sunt convins că nu voi mai avea posibilitatea să mai fac încă un zbor. În schimb, mi-aş dori foarte mult ca unul dintre nepoţii mei să ajungă în Cosmos".
Cine este Dumitru Prunariu
Dumitru Dorin Prunariu, singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic, s-a născut pe 27 septembrie 1952, la Braşov. A absolvit Facultatea de Aeronave a Institutului Politehnic din Bucureşti (1976), în această perioadă fiind deja pilot sportiv la aerocluburile din Bucureşti şi Braşov.
În 1985, a obţinut doctoratul în domeniul zborului spaţial şi, ulterior, a beneficiat de o bursă la Institutul Internaţional de Management în Aviaţie din Montreal (Canada, 1991), fiind primul român care a urmat cursurile institutului.
În perioada 1978 - 1981, a participat la ultimele pregătiri pentru zboruri cosmice pilotate pe nave de tip "Soiuz" şi laboratoare speciale de tip "Saliut", la Centrul de pregătire a cosmonauţilor "Iuri Gagarin" de lângă Moscova. Echipajul din care făcea parte a fost desemnat pentru efectuarea primului zbor cosmic româno-sovietic.
Astfel, în seara zilei de 14 mai 1981, la ora 20.17 (ora Bucureştiului), a decolat în spaţiul extraterestru cu nava "Soiuz 40". Echipajul a revenit pe Pământ pe 22 mai 1981, zborul durând aproape opt zile, timp în care s-au derulat 22 de experimente ştiinţifice.
"Se modifică percepţia deplasării, sus şi jos nu există şi-ţi creează o stare de senzaţii false. Zborul cosmic m-a lansat pe cu totul alte coordonate profesionale, pe care a trebuit să le umplu de substanţă în anii care au urmat. Un zbor cosmic reprezintă o experienţă deosebită din punct de vedere uman şi biologic pentru orice fiinţă", aşa a descris Dumitru Prunariu priveliştea din spaţiu, potrivit RRA.
În anul 2000, Prunariu a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul naţional "Steaua României" în rang de Mare Ofiţer, iar un an mai târziu, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, i-a conferit Emblema ''Onoarea Armatei României'', în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate şi pentru merite deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României.