Antena 3 CNN Economic Se apropie criza economică? Aurul a urcat la un maxim istoric, cât costă în România metalul preţios

Se apropie criza economică? Aurul a urcat la un maxim istoric, cât costă în România metalul preţios

de Mihai Paul    |   

Preţul unui gram de aur a ajuns astăzi la cotaţia BNR la preţul de 371,8457 lei, acesta fiind un adevărat record. Preţul aurului a urcat vertiginos în ultimul timp, anunţând o posibilă recesiune economică, ştiut fiind faptul că aurul este o investiţie de refugiu, asociată cu perioadele de mare risc. Acum zece ani aurul costa 135.9246 lei un gram.

Preţul aurului a crescut pe pieţele internaţionale cu aproape 580 de dolari per uncie, ajungând la circa 2600 de dolari per uncie.

Pe piețele internaționale, uncia de aur valora 2.612,50 dolari astăzi la ora 13.30, (contracte Futures, livrare decembrie 2024  ), iar cotaţiile spot se aflau la 2.586,19 dolari per uncie.  Este un adevărat record stabilit astăzi, acestea fiind cele mai mari valori din istorie pentru aur.

Preţul aurului a evoluat rapid spre aceste cote, în ultimii ani mai mulţi factori situându-se la baza acestei creşteri, metalul preţios fiind cotat acum un an la 1600 de dolari, marcând astfel o creştere de 1.000 de dolari per uncie.

Printre motivele acestei creşteri a preţului aurului stau reducerea dobânzii cheie de către BCE și posibilitatea ca FED sa facă aceeași mișcare pe 18 septembrie. În plus, alegerile din SUA măresc sentimentul de insecuritate iar băncile centrale încearcă să se securizeze prin investiţii pe piaţa aurului.

 Există potrivit experţilor posibilitatea să atingă valoarea de 3.000 de dolari pe uncie chiar mai devreme de 6 luni.

 

 

Subiecte în articol: preţ aur investitii aur bnr aur
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile