Antena 3 CNN Economic Se anunță noi scumpiri la lactate. Deja untul a ajuns la un preț istoric

Se anunță noi scumpiri la lactate. Deja untul a ajuns la un preț istoric

Ioana Coman
2 minute de citit Publicat la 18:54 15 Oct 2024 Modificat la 19:36 15 Oct 2024

Se anunță noi scumpiri la lactate asta după ce prețul laptelui la poarta fermei a crescut și cu 30%. Deja magazinele au primit de la furnizori liste cu prețuri majorate la smântână și iaurt, până la cașcaval afumat și brânză topită. Creșterile de prețuri ar urma să fie între 3 și 9% și să se aplice chiar din această lună. Și untul acum a ajuns la un preț istoric tot din lipsa laptelui. Pe burse se tranzacționează untul cu peste 8.000 de dolari tona.

În ultimele luni, prețul laptelui la poarta fermei a explodat. Dacă în iulie, litrul de lapte se vindea cu 2 lei și 20 de bani, acum costă cu un leu mai mult. Și laptele care vine din import s-a scumpit cu 30% iar procesatorii plătesc pe un litru de lapte adus din Europa de vest 3 lei și 60 de bani. De vină ar fi cererea crescută, dar şi lipsa laptelui de pe piață, atât din România cât și din întreaga Europă.

Ionuț Lupu - director Asociația HolestinRo: Peste trei ani de secetă succesivi în care fermierii și-au produs furajele scump și insuficient. Vorbim despre o politică de subvenționare care nu reușește să poziționeze fermierul român cu alți fermieri din Europa Centrală. În Olanda se solicită o reducere până în anul 2030 a efectivelor de bovine cu 30%, ceea ce înseamnă reducerea ofertei de lapte în cel mai important bazin de lapte din Uniune.

Iar aceste creșteri de prețuri se vor vedea direct la raftul magazinelor. Deja unii furnizori au trimis noi liste cu majorarări de prețuri între 3 și 9% pentru diferite lactate, de la sana, chefirul, laptele, smântâna, brânza topită, iaurtul până la cașcavalul afumat. În bani, asta înseamnă că un chefir la 330 de ml ar urma să se scumpească cu 40 de bani, în timp ce prețul cașcavalului afumat ar urma să crească cu 2 lei.

Feliciu Paraschiv - vicepreședinte Asociația Micilor Comercianți: Cred că avem cinci sau șase, șapte furnizori care ne-au trimis să liste cu scumpiri de prețuri. Unele care încep de la 1 noiembrie, unele care încep peste o săptămână. Din experiența noastră, dacă un furnizor sau doi scumpesc, fenomenul se propagă în toată industria, toți vor scumpi la un moment dat.

Florin Barbu - ministrul Agriculturii: Laptele este în plafonarea adaosului comercial, iar dacă costurile fermierilor au crescut, eu mă bucur că prețul la poarta fermei este unul coect pentru fermieri ca să își achite datoriile și să se ia prețul corect pentru munca pe care o depun. 

România reușește să producă doar 30% din laptele pe care îl consumă, iar restul îl aduce din import. Problema este că pe piețele externe prețul tot crește.

Ionuț Lupu - director Asociația HolestinRo: În condițiile în care laptele spot este 3,6 lei și sunt semne că acesta va mai crește, este posibilă o majorare de 15-20%.

Lipsa laptelui scumpește și untul care acum se tranzacționează pe bursele mondiale la prețuri record. La finalul lunii septembrie, tona de unt se vindea cu 8.706 dolari, cu 83% mai scump față de anul precedent, arată datele Comisiei Europene.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole