Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Scutul de la Deveselu, punctul fierbinte al negocierilor dintre Rusia și NATO. "Se încearcă o intimidare ieșită din comun"

Scutul de la Deveselu, punctul fierbinte al negocierilor dintre Rusia și NATO. "Se încearcă o intimidare ieșită din comun"

Scutul de la Deveselu a redevenit o miză uriașă în negocierile dintre Rusia și țările aliate. În răspunsul către SUA, în privința garantiilor de securitate, Rusia cere ca NATO sa își retragă trupele din armamentul tactic din Europa de Est și țările Baltice. Solicitarea vizeaza în mod direct și scutul antiracheta de la Deveselu, pe care Rusia îl considera o amenințare directa. Ce spun oamenii care locuiesc acolo şi de ce scutul antirachetă reprezintă un punct fierbinte pe harta conflictului aflaţi în următorul reportaj.

de Loredana Chimoiu    |   

Tensiunile nu au început de acum, ci chiar din anul 2016 când a fost inaugurat scutul anti-rachetă de la Deveselu. Deși are rol strict defensiv, Moscova s-a plâns în mod repetat că sistemele ar putea fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Rusiei. O acuzație pe care SUA și România au respins-o categoric, cu probe.

"În anul 2019 americanii au comunicat ca au testat o racheta cu rază medie de acțiune care a fost interceptata de un SM3 instalat pe vapor sau pe terestru - cum sunt ale noastre, si asta ii deranjeaza cel mai mult.

Se incearca o intimidare iesita din comun. Adica, vezi doamne, au realizat putin mai devreme un avion supersonic MIG 31K, care poate transporta o racheta hypersonica. Si ca acest avion avand o raza de actiune de 3000 km poate lansa racheta care se zice ca nu ar fi detectabila sau interceptata de scut si ca ar trece si ar fi destinate pentru Deveselu sau Polonia", explică Tudor Nicola, colonel in rezerva, fost Sef de Stat Major la baza Deveselu. 

Colonelul Tudor Nicola crede că războiul nu va începe. Totul, spune el, pare o scenă desprinsă din ''Gaiţele''.

"Va fi razboi? Nu. Imaginati-va ca lovind scutul de la Deveselu loveste soldatul american si atunci e jale mare. Orice agresiune impotriva unui stat NATO e un atac la adresa tuturor.", explică Tudor Nicola.

Însă pentru oamenii care locuiesc în zona scutului, temerile încă există.

În răspunsul trimis ieri Washingtonului, Rusia s-a declarat interesată să inspecteze scuturile antirachetă, dar cere totuşi retragerea trupelor americane din estul Europei.

Deși scuturile antirachetă au rol au rol defensiv, Moscova s-a plâns în mod repetat că sistemele ar putea fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Rusiei, o acuzație pe care SUA și România au respins-o categoric, cu probe.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile