Antena 3 CNN Conținut plătit Scurgerile vaginale normale vs. anormale: Ce semnifică secrețiile și cum știi că ai o problemă

Scurgerile vaginale normale vs. anormale: Ce semnifică secrețiile și cum știi că ai o problemă

Georgiana Adam
4 minute de citit Publicat la 17:00 17 Ian 2024 Modificat la 10:00 18 Ian 2024

Tu ești atentă la cum arată secrețiile tale vaginale? Scurgerile intermenstruale îți pot da câteva indicii despre cum stai cu sănătatea intimă dacă știi la ce să fii atentă. Iar dacă nu știi, ai nimerit unde trebuie pentru că urmează să vorbim despre cum arată secrețiile vaginale normale și când este cazul să te îngrijorezi.

Ce înseamnă secreții vaginale normale și ce rol au ele?

Fiecare femeie are secreții vaginale, necesare și utile pentru corpul tău. Ele nu sunt altceva decât celule și lichide pe care organismul le elimină datorită funcției de autocurățare a vaginului și au rolul de a lubrifia, de a menține echilibrul florei vaginale și de a te proteja de posibile infecții. Așadar, secrețiile vaginale sunt naturale.

Ceea ce NU este normal este ca ele să se modifice față de parcursul lor obișnuit. Acum, ce înseamnă secreții vaginale “normale” diferă de la femeie la femeie. În principiu, este normal ca ele să se modifice de-a lungul ciclului menstrual, pentru că fluctuațiile hormonale și menstruația le schimbă consistența, cantitatea, culoarea și mirosul. Spre exemplu:

  1. Fiecare are un miros specific și atâta timp cât el nu devine neplăcut și persistent, e perfect normal.
  2. Secrețiile se pot îngroșa și pot deveni mult mai abundente înainte de menstruație față de restul lunii, ceea ce din nou este normal.
  3. Secrețiile albe, transparente, vâscoase și clare sunt normale oricând de-a lungul lunii, cum ar fi la ovulație, la sfârșitul perioadei menstruale sau după efort fizic.
  4. Secrețiile rozalii sau maronii sunt normale la începutul sau sfârșitul menstruației sau după sarcină.

Dar nu ai cum să observi aceste lucruri fără să le urmărești și fără să-ți cunoști corpul. Așa că este bine ca mai întâi să observi, câteva luni consecutive, cum ți se modifică secrețiile, și să-ți înveți ritmul natural. Abia după aceea îți vei da seama dacă apare vreo dereglare, luând în considerare ce este și ce nu este normal pentru tine.

Cum arată scurgerile vaginale care indică o problemă? Modificări și cauze ale dezechilibrului florei vaginale

Când scurgerile care sunt normale pentru tine se modifică, atunci corpul tău îți spune că ai o problemă. De regulă, secrețiile nu sunt normale când:

  1. Au culoare galben-verzuie sau alte nuanțe neobișnuite
  2. Au un miros înțepător, neplăcut și care persistă
  3. Își modifică textura și devin brânzoase
  4. Sunt însoțite de mâncărimi, roșeață, usturime sau durere la contactul sexual

Poate fi vorba despre o iritație, o infecție, o boală cu transmitere sexuală sau alte probleme, și cel mai bine este să vezi cât mai repede un medic ginecolog pentru investigații și tratament.

Produsele de îngrijire intimă pot fi un factor perturbator al florei vaginale

Tu ce folosești pentru a te spăla în zona intimă? Dar la menstruație, ce absorbante și tampoane cumperi de la supermarket? Iar zi de zi, ce fel de protejslipuri alegi?

Ceea ce multe femei nu știu este că un factor important care provoacă iritații la nivelul vulvei îl constituie chiar produsele de îngrijire intimă și de igienă menstruală, ce pot conține substanțe care modifică pH-ul vaginal.

Te-ai uitat vreodată pe eticheta produselor pe care le folosești? Multe dintre produsele menstruale convenționale conțin plastic, fibre sintetice, parfum cu alergeni și înălbitori chimici, și sunt tratate cu insecticide, pesticide sau tot felul de chimicale dure cu corpul tău. La fel și în cazul săpunurilor și al gelurilor de duș.

Având în vedere frecvența cu care le folosești (spre exemplu, protejslipurile le poți purta chiar și zilnic), ele intră în contact cu pielea și cu corpul tău lună de lună. Mai ales dacă ai pielea sensibilă, îți pot tulbura echilibrul florei vaginale și pot cauza mâncărimi sau alergii. Dacă ai deja o infecție în zona intimă, astfel de ingrediente pot sufoca pielea, înrăutățind și mai tare scurgerile vaginale și mirosul neplăcut. Lucru care nu se întâmplă în cazul ingredientelor naturale, care sunt blânde cu corpul tău și nu provoacă iritații.

Fă cunoștință cu Enroush și alege să ai grijă de vulva ta cu produse făcute din ingrediente naturale

Zona ta intimă are nevoie să stea departe de substanțele dure și ingredientele artificiale care îi dereglează flora naturală. Dacă nu ai trecut încă la o îngrijire intimă naturală, vrem să-ți facem cunoștință cu brandul românesc Enroush. A fost creat de femei pentru femei și pune în prim plan grija pentru sănătatea feminină cu produse în care chiar poți avea încredere.

În timp ce un absorbant convențional poate conține parfumuri, alergeni și substanțe iritante, absorbantele zilnice Enroush sunt făcute din bumbac 100% organic certificat GOTS în stratul superior și 100% fibre naturale în stratul inferior. Față de un săpun obișnuit, gelul intim Enroush este făcut cu 95% ingrediente naturale ca propolis, tribulus terrestris și ulei de Neem, ce întăresc imunitatea pielii și au proprietăți antibacteriene și antifungice.

Născut din dorința de a face posibilă o îngrijire 100% naturală la menstruație și în fiecare zi a ciclului menstrual, Enroush răspunde nevoii femeilor de produse sigure pentru piele și pentru sănătatea intimă. De aceea, toate produsele lor au eticheta curată și sunt făcute doar cu ingrediente naturale hipoalergenice, compatibile chiar și cu pielea sensibilă. Fiecare dintre ele este creat după o formulă testată și aprobată ginecologic și dermatologic.

Natura ne pune la dispoziție toate resursele de care avem nevoie, iar chimicalele toxice nu au ce căuta în zona intimă. Renunță la dușurile vaginale și săpunuri parfumate, optează pentru un gel intim natural. Înlocuiește produsele menstruale convenționale cu absorbante și tampoane 100% organice ca cele de la Enroush, cu pH neutru și hipoalergenice. Ele îți oferă doar atingerea delicată a Naturii fără mirosuri și fără efecte negative.

Sănătatea intimă nu trebuie să fie complicată. Începe cu schimbări mici, de la ritualul zilnic de îngrijire intimă.

Etichete: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole