Antena 3 CNN Economic Scumpiri-record în imobiliare. Pentru un apartament, românii plătesc cu 13% mai mult decât anul trecut

Scumpiri-record în imobiliare. Pentru un apartament, românii plătesc cu 13% mai mult decât anul trecut

de Ioana Ciobanu    |   

Scumpiri-record pe piaţa imobiliară. Specialiştii spun că românii care vor să-şi cumpere acum un apartament plătesc cu 13% mai mult decât anul trecut, adică, în medie, 1.600 de euro pentru un metru pătrat construit. Cele mai mari creşteri de preţ se înregistrează la apartamentele noi.

A fi proaspăt proprietar de apartament este un vis tot mai greu de atins în România. Scumpirile sunt unele record, o spun chiar specialiștii din domeniu. 

În medie, românii plătesc peste 1.600 de euro pentru mp pentru a face o achiziție imobiliară, cu 13% mai mult decât anul trecut. 

Apartamentele din București se vindeau, luna trecută, cu un preț mediu de peste 1.800 euro/mp util, în creștere cu 14% față de septembrie 2023. 

Cele mai mari creșteri de preț se observa la apartamentele noi, însă mai scumpe sunt apartamentele în blocuri vechi. Ce înseamnă acest lucru? Un apartament de doar 50 de metri pătrați, 2 camere, dintr-un cartier al sectorului 4, costa 190.000 de euro. Nu este singurul anunț care șochează potențialii proprietari. O garsoniera de 37 de mp, în sectorul 1, costă 87.000 de euro. Fară loc de parcare.

Capitala ocupă locul al treilea în clasamentul național al prețurilor. Proprietarii și dezvoltatorii din Cluj-Napoca vând locuințe la cele mai mari prețuri. În medie, metrul pătrat a ajuns să coste luna trecută aproape 2.900 euro. În toamna anului trecut prețul trecea cu puțin peste pragul de 2.500 euro/mp util. 

Al doilea cel mai scump oraș din țară pentru cumpărători este Brașov. Prețurile au crescut aici cu aproape 18% fata de toamna anului trecut.

Nu doar cei care vor să cumpere plătesc mai mult, ci și cei care închiriază. Media scumpirilor în 10 cele mai mari orașe din Romania este de 14% comparativ cu 2023. În septembrie 2024, în Capitală, o garsonieră a avut un preț mediu de 369 euro/lună, un apartament cu două camere s-a închiriat cu 580 euro/lună, iar un apartament cu trei camere a ajuns la un preț mediu de 791 euro/lună.

Subiecte în articol: imobiliare apartamente pret apartamente
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile