Antena 3 CNN Economic Motivul pentru care România este campioană europeană la ritmul scumpirilor serviciilor și a produselor

Motivul pentru care România este campioană europeană la ritmul scumpirilor serviciilor și a produselor

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Suntem în continuare campioni europeni la ritmul scumpirilor serviciilor și a produselor. În timp ce în alte state membre, inflația a ajuns chiar și la 0,5% în luna iunie, la noi s-a menținut la peste 5%.

Mai exact, ritmul scumpirilor de la noi din țară a fost de 5,3%, puțin sub Belgia care a avut o inflație de 5,4%.

În rest, toate celelalte state au avut o inflație de sub 3,6%, şi vorbim de Spania și Ungaria. Cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Finlanda (0,5%), Italia (0,9%) și Lituania (1,0%).

La noi cel mai mult s-au scumpit în ultimul an: detergenții și medicamentele - cu peste 20%. Plătim mai mult și pe masa în oraș, biletele de avion, dar și pe facturi cu 10-15% mai mult decât anul trecut

La mâncare, fructe, lactate și carne am fost campionii scumpirilor. De vină ar fi chiar măsurile Guvernului, luate în an electroal, spun economiștii.

Un exemplu ar fi creșterea salariului minim pe economie de două ori într-un singur an. Prima dată a fost majorat la 3.300 de lei, iar ulterior la 3.700 de lei, evident cu o parte din bani care să nu fie impozitați de stat, adică să ajungă niște bani în plus și în buzunarele românilor.

În plus, am avut și creștere de accize anul acesta. Doar la carburanți au fost două majorări, care au dus mai departe la scumpiri pe întreg lanțul.

Acestea ar fi doar câteva dintre explicațiile pentru care România are în continuare cel mai mare ritm de scumpiri.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un bărbat a murit, după ce s-a înfipt cu mașina în parapet