Antena 3 CNN Economic Scumpiri tot mai mari la mâncare, în România. Alimentele de bază ale căror prețuri s-au dublat în ultimii ani

Scumpiri tot mai mari la mâncare, în România. Alimentele de bază ale căror prețuri s-au dublat în ultimii ani

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 10:10 12 Mar 2024 Modificat la 10:10 12 Mar 2024

Românii plătesc mai mult, de la un an la altul, pentru coșul de cumpărături. În patru ani, câteva produse esențiale s-au scumpit simțitor. Cel mai mult s-au scumpit produsele din carne. De exemplu, carnea de porc, cotlet feliat, și-a dublat prețul. Dublu plătim și pentru sortimente de carne de pui.

Însă produsele din carne nu sunt singurele care s-au scumpit. Plătim mai mult și pentru pâine, lactate ori legume! Un coș în care punem lapte, cartofi, pâine, 1 kg de carne de pui, unul de porc și un kilogram de salam este mai scump cu 43 de lei față de acum patru ani. În 2020 același coș ne costa 72, 44 lei. Acum prețul este 115,86 lei.

Tot într-un an electoral, în 2014, oficiali ai Ministerului Agriculturii sperau ca, până în 2020, cheltuielile românilor cu mâncarea vor scădea simțitor. Principala țintă era atunci ca toate produsele agricole să fie transformate în produse alimentare, astfel încât necesarul intern de pe piaţă să fie satisfăcut aproape 100%. 10 ani mai târziu, ținta nu a fost atinsă, iar prețurile sunt tot mai mari.

Scumpirile din ultimii patru ani la alimente de bază

Carne de porc, cotlet feliat

2020: 21,11 lei/kg

2024: 40,45 lei/kg

Carne de pui, pulpe superioare

2020: 12,58 lei/kg

2024: 24 lei/kg

Pâine albă, 300 de grame

2020: 1,92 lei

2024: 2,72 lei

Cartofi albi

2020: 2,80 lei/kg

2024: 4 lei/kg

Lapte vacă 1,5% UHT

2020: 4,95 lei

2024: 7,69 lei

Salam Victoria

2020: 29,08 lei/kg

2024: 37 lei/kg

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole