Totul vine într-un moment în care costurile privind energia, carburanţii sau mâna de lucru au crescut şi ele.
În ţara noastră, zahărul s-a scumpit cu 60%, astfel că veștile nu sunt deloc bune.
Vom plăti mai mult și pentru dulciuri sau produse de patiserie. Spre exemplu, cotațiile la zahăr alb au urcat spectaculos la bursa de la Londra, atingând cel mai ridicat nivel de după 2011.
Totul vine în contextul în care unul dintre cei mai mari exportatori de zahăr, India, a limitat producția care ar putea fi vândută la nivel mondial.
De asemenea, la noi știm deja că efectele încep abia acum să se resimtă, după ce zahărul s-a scumpit cu 60%.
Dacă ne raportăm la Thailanda, să știți că acolo, cei care produc zahăr se așteaptă ca exportul să nu fie unul ca cel de până acum. şi s-ar putea ca nici producția să nu se ridice la nivelul așteptărilor.
Dacă ne raportăm însă la Brazilia, cel mai mare exportator mondial de zahăr, se așteaptă ca recolta să fie una consistentă, însă din cauza ploilor, limitarea pentru exportul mondial s-ar putea produce.
În piețele din Capitală, un kilogram de carne de miel a ajuns să coste între 40 și 45 de lei, ceea ce înseamnă mai mult cu 17% comparativ cu anul trecut.
Ouăle s-au scumpit însă cel mai mult, cu 35%, astfel că un ou a ajuns să coste 1,20 lei față de 0,80 lei cât era în 2022, adică anul trecut.
Lactatele s-au scumpit și ele cu aproximativ 30%. Un litru de lapte costă acum 9 lei, iar un kilogram de telemea de oaie trece de 40 de lei.
Ca să completăm lista de cumpărături, ne uităm și la prețul cozonacului. Un kilogram ajunge la 70 de lei, o creștere cu aproape 30% față de anul trecut.
Dacă facem un calcul, ajungem la peste 250 de lei pentru un coș cu produse esențiale de Paște, adică putem plăti cam 200 de lei, dar putem ajunge și la 300 de lei cu alimentele de mai sus.
Pentru un român cu un salariu minim net de 1.900 lei, acest lucru înseamnă peste 12% din venitul lui total.