Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Scumpirile de anul viitor ar putea fi mult mai mari decât ne aşteptăm. Ce alimente se scumpesc şi cu cât

Scumpirile de anul viitor ar putea fi mult mai mari decât ne aşteptăm. Ce alimente se scumpesc şi cu cât

Silvia Preda
1 minut de citit Publicat la 18:17 07 Dec 2021 Modificat la 18:19 07 Dec 2021

România rămâne fără 50% din îngrăşământul folosit în ferme, pentru că Azomureş va opri întreaga producţie până la jumătătea lunii, din cauza crizei de pe piaţa energiei şi a gazelor. 

1000 de oameni ar putea rămâne fără loc de muncă. Şi o ţară întreagă ar putea suferi de pe urma scumpirilor care vor ajunge repede până la raft.

Vor fi creşteri de preţuri imense, avertizează fermierii

Azomureş, producătorul care furnizează mai bine de 50% din îngrăşămintele utilizate în ţara noastră, va opri producţia din cauza creşterilor de preţ la energie şi gaze. Decizia e o nouă lovitură pentru agricultori şi fermieri, copleşiţi deja de valul de neoprit al scumpirilor. Chiar dacă şi-au făcut rezerve, nu sunt suficiente.

Producția agricolă în 2022 ar putea scădea cu 30% dacă Azomureș își oprește activitatea, anunță ministrul Agriculturii 

Agricultorii spun că România va avea o producţie cu cel puţin 30% mai mică, iar până la raft scumpirile vor fi enorme.

Fermierii dau vina acum pe fosta conducere de la ministerul Agriculturii şi îşi pun speranţele în actualii guvernanţi.

Lovitură în agricultură. Azomureş opreşte temporar producţia

Aproximativ 50% din cei 2500 de angajaţi ar putea intra în şomaj tehnic în luna februrie dacă activitatea nu va fi reluată.

Şi Rusia, China, Turcia şi Egipt au restricţionat exporturile de îngrăşământ din cauza crizei de pe piaţa energiei şi a gazelor.

Scumpiri cauzate de închiderea temporară a Azomureş

Vom vedea scumpiri şi mai mari la o serie de alimente de bază. Astfel, la carnea de porc, dacă în ultima lună, în medie, preţul a crescut de la 16 la 19 lei pe kilogram, de la anul am putea plăti 22 până la 25 de lei pe kilogram. 

Pâinea a avut în ultima lună creşteri şi de un leu, adică de la 2 lei la 3. Şi aici am putea asista la o majorarea a preţului cu încă un leu. Preţurile produselor lactate au crescut cu o medie de 5 procente aşa că litrul de lapte de la un preţ mediu de 3,5 lei a crescut la aproape 3,7 lei. Şi aici vom vedea scumpiri.

Acestea sunt efectele, pentru că producţia de cereale va scădea cu 30%, totul din cauza suspendării activităţii Azomureş, fabrică ce furnizează 50% din îngrăşămintele folosite în agricultura românească.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole