Antena 3 CNN Economic Scumpirea cu 25% a benzinei se amână pentru anul viitor. S-a luat decizia în legătură cu preţul petrolului

Scumpirea cu 25% a benzinei se amână pentru anul viitor. S-a luat decizia în legătură cu preţul petrolului

Mihai Paul
1 minut de citit Publicat la 19:07 26 Sep 2024 Modificat la 19:50 26 Sep 2024

Preţul benzinei pe plan global a fost aproape de o mărire semnificativă având în vedere faptul că Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol, intenţiona să forţeze un preţ pe baril de 100 de dolari în acest an.

Acest lucru ar fi cauzat o reacţie în lanţ, culminând cu o creştere similară, adică cu aproape 25% a preţului pentru benzină, mai ales în Uniunea Europeană, şi evident şi în România, având în vedere că accizele sunt şi ele foarte mari iar preţul pentru benzină este strâns corelat de cel al petrolului. 

 Arabia Saudită este însă dispusă să suporte pierderea pe termen scurt ce provine din prețului petrolului și a veniturilor, deoarece schimbă politica și intenționează să recupereze cota de piață. Astfel, preţul benzinei la nivel global dar şi pe plan local nu va suferi fluctuaţii drastice.

Saudiţii renunță la obiectivul său neoficial 100 de dolari per baril, a raportat joi Financial Times, citând surse care au cunoștință de cele mai recente planuri saudite, conform oilprice.com.

Primul exportator mondial de țiței și liderul OPEC, Arabia Saudită, și aliații săi din grupul OPEC+ au micşorat aprovizionarea cu petrol timp de peste un an, în încercarea de a echilibra piața și de a susține prețurile. Acest lucru va afecta însă veniturile Rusiei care ar fi dorit o mărire a preţului petrolului.

Alianța OPEC+ a planificat inițial să înceapă să renunțe la o parte din reducerile de producție începând cu luna octombrie a acestui an. Cu toate acestea, după prăbușirea prețurilor petrolului la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, OPEC+ a amânat cu două luni începerea reducerii de 2,2 milioane de barili pe zi (bpd), până în decembrie 2024.

Cel mai mare preţ actual este al contractelor viitoare de petrol Brent care ajung la 71 de dolari per baril. O creştere cu 25% a preţului la petrol crud ar fi antrenat desigur şi o creştere similară a preţului la benzină.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole