Antena 3 CNN Economic Scumpire masivă a cărnii de porc în România, la început de an. Avem cele mai mari prețuri dintre toate statele europene

Scumpire masivă a cărnii de porc în România, la început de an. Avem cele mai mari prețuri dintre toate statele europene

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 09:15 12 Ian 2024 Modificat la 09:33 12 Ian 2024

În prima săptămână a anului 2024, carcasa de porc s-a vândut, la poarta fermelor europene, cu o medie de 210,3 euro/ 100 de kilograme, fiind cu 0,5% și 0,9% sub prețurile medii din ultima săptămână și respectiv ultima lună, potrivit datelor Comisiei Europene.

În schimb, comparativ cu anul anterior, prețul mediu este cu 2,7% mai mare. Pe categorii de produs, cea mai semnificativă majorare de preț, de 3% față de prima săptămână din 2023, până la 209,5 euro, a fost raportată la carcasa tip E.

Aceasta reprezintă însă doar 28% din piața UE. Carcasa tip S, care acoperă peste 64% din piață, avea un preț mediu de 210,6 euro/100 de kilograme, fiind cu 2,5% mai scumpă decât în perioada similară a anului trecut și cu 0,6% mai ieftină decât în luna anterioară.

Prețul mediu  din ultimii cinci ani este de 120 de euro/ 100 de kilograme.

Citește și: Părinții au început să primească tichetele educaționale de 500 de lei. Lista produselor pe care le pot cumpăra cu aceste carduri

În România, prețul mediu la poarta fermei, în prima săptămână a anului, era de 260,9 euro carcasa tip S de 100 de kilograme, cu 14,8% mai scumpă decât în perioada similară a anului trecut, cu 4,3% peste prețul lunii anterioare și cu 2,5% mai ieftină decât cu o săptămână în urmă.

Este cea mai semnificativă scumpire raportată de un stat membru în perioada analizată, România fiind urmată de Lituania (plus 12,7%), și Letonia (7,1%).

La carnea de pasăre, prețurile s-au înscris pe un trend descendent din prima săptămână a noului an.

Carcasa de 100 de kilograme de pui broiler s-a comercializat pe piața europeană, în medie, cu 260,7 euro, adică cu 0,4% sub prețul din săptămâna anterioară și față de perioada similară a anului trecut, dar cu 0,3% sub media ultimei luni.

În România, prețul mediu al cărnii de pasăre la poarta fermei a fost, în prima săptămână a anului, de 212,7 euro carcasa de 100 de kilograme, cu 0,9% mai mare decât cu o săptămână în urmă.

Raportat însă la luna anterioară, prețul mediu a scăzut cu 0,1%. Comparativ cu prima săptămână din 2023, carnea de pasăre din România este cu 4% mai scumpă, potrivit economica.net.

Prețuri mai mari sunt și în Estonia (12,6%), Portugalia (9%), Cipru (6,5%), Germania (4,2%).

Referitor la prețurile la ouă, în prima săptămână a lui 2024 Comsia Europeană a raportat un preț mediu de 228,7 pentru 100 de kilograme vândute în centrele de ambalare, cu 0,6% peste prețul mediu din ultima lună, dar cu 7,7% sub prețul din perioada similară a lui 2023.

În România, prețul mediu la poara centrelor de ambalare a ajuns la 191,4 euro 100 de kilograme, fiind cu 1,4% mai mare decât luna anterioară și cu 8% mai mic decât în prima săptămână a lui 2023.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole