Antena 3 CNN Economic O nouă scumpire la facturile românilor. Şeful ANRE, mesaj pentru clienţii casnici şi non-casnici 

O nouă scumpire la facturile românilor. Şeful ANRE, mesaj pentru clienţii casnici şi non-casnici 

Milena Niță
2 minute de citit Publicat la 13:20 31 Mar 2023 Modificat la 13:20 31 Mar 2023

Şi dacă la curentul electric, majorarea va fi compensată de stat, la gazele naturale vom plăti mai mult, pentru că ANRE scumpeşte tarifele de distribuţie. 

"ANRE, în cursul acestei săptămâni, în ședința de miercuri, a dezbătut în comitetul de reglementare ajustarea tarifelor de distribuție la energie electrică și gaze naturale, dar asta nu înseamnă că prețurile finale la consumatorii casnici și non-casnici se modifică. 

Au fost aprobate noile tarife care într-adevăr au crescut, dar este doar o componentă a prețului cu o pondere relativ mică în acest moment.

În continuare există acele plafoane care sunt stabilite în ordonanța 27 pentru consumatorii care au dreptul la ele şi se aplică: 0,68 lei, 0,80 lei, 1 leu şi 1,30 lei la energie electrică şi, respectiv, la gaze naturale: 0,31 lei şi 0,37 lei pentru casnic și non-casnic", a explicat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

Citeşte şiSute de mii de români vor primi banii înapoi de la facturile la energie. Anunţul făcut de ANRE

Zoltan Nagy-Bege, ANRE: "Majorările de tarife la gaze intră în vigoare din 1 aprilie 2023"

Întrebat de când ar trebui să intre în vigoare aceste majorări de tarife la gaze, reprezentantul ANRE a vorbit de 1 aprilie 2023.

"Ordonanța 27, care plafonează prețurile la energia electrică și gazele naturale și a fost aprobată în martie anul trecut, conține o prevedere conform căreia, pentru o perioadă de un an începând cu data de 1 aprilie 2022 și până la 31 martie 2023, aceste tarife au fost înghețate și, în această perioadă, nu s-au modificat.

Aceeași ordonanță de urgență obligă autoritatea să facă o ajustare a acestor tarife începând cu data de 1 aprilie 2023, deci intră în vigoare practic începând de mâine", a continuat şeful din ANRE.

La gaze, în schimb, potrivit unei analize făcute de Asociaţia Energia Inteligentă, vom avea facturi mai mari. Consumatorul casnic va plăti mai mult la factura de gaze cu 4-5%.

În schimb, peste 150.000 de clienți vor primi facturi de regularizare la energie electrică cu minus, pentru că au redus consumul la electricitate în 2022, a anunţat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

Mai mult, numărul românilor cu facturi pe minus la energie electrică ar putea creşte, ajungând chiar la 200.000.

"Am finalizat și acele machete, regularizări, care se fac în baza OUG pentru clienții care și-au redus consumul în 2022 față de 2021. 

Este un număr considerabil de clienți, peste 150.000, potrivit datelor furnizorilor. Probabil vom depăși 200.000.

Este o dovadă că clienții casnici s-au preocupat să-și reducă din consum", a declarat Zoltan Nagy-Bege.

Ce trebuie să facă românii ca să primească banii înapoi

Legislația adoptată anul trecut referitoare la plafonarea prețurilor pentru clienții finali spune că, în februarie 2023, clienții care au avut în 2022 un consum mediu real mai mic decât cel în 2021 și practic se încadrează într-un consum pentru care beneficiază de preț plafonat, vor fi reîncadrați. 

Acești români vor primi facturi de regularizare a consumului facturat anterior, evident cu minus.

Legislația de plafonare a stabilit plafoane maxime de preț pentru tranșe de consum dar aplicate la consumul anului precedent.

Furnizorul stornează practic toate facturile emise anul trecut la preț neplafonat și emite altele, cu prețul mai mic, plafonat. Rezultă în final o diferență – o sumă cu minus, bani pe care clientul îi are de primit. 

Suma va fi scăzută din următoarea factură în afara situației în care clientul dorește expres să primească banii în cont și pentru asta trebuie să facă o cerere la furnizor.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole