Antena 3 CNN Life 23 ianuarie, Ziua Internațională a Scrisului de Mână | Beneficii multiple pentru creier, atunci când scriem zilnic. Psiholog: "Se recomandă să ții un jurnal"

23 ianuarie, Ziua Internațională a Scrisului de Mână | Beneficii multiple pentru creier, atunci când scriem zilnic. Psiholog: "Se recomandă să ții un jurnal"

Mia Lungu
4 minute de citit Publicat la 07:00 23 Ian 2024 Modificat la 12:43 23 Ian 2024

Celebrarea Zilei Mondiale a Scrisului de Mână are loc pe 23 ianuarie deoarece este ziua de naștere a lui John Hancock, care a devenit notoriu datorită semnăturii sale, deosebit de lizibile și de interesante, de pe Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii.

Ziua Internațională a Scrisului de Mână ne încurajează să punem pixul pe hârtie și să ne scriem gândurile.

Folosind scrisul de mână și diferite anumite tehnici terapeutice de journaling (tehnica jurnalului) ne putem reduce anxietatea, îmbunătăți memoria și obține mai multă claritate.

Meritele practicii jurnalului, ca mijloc de introspecție și de autoexprimare, au fost recunoscute pe scară largă. Cu toate acestea, noi studii științifice au dezvăluit mai multe moduri în care scrisul este benefic pentru sănătatea și bunăstarea noastră. 

Impactul emoțional al evenimentelor traumatice poate fi atenuat prin procesul terapeutic de a scrie despre gândurile și sentimentele proprii cu privire la eveniment. Numeroase studii au indicat faptul că jurnalul și alte forme de scriere expresivă pot ajuta la ameliorarea stresului, a disperării și a anxietății.

Implicând atât emisfera stângă, cât și cea dreaptă a creierului, se crede că scrisul îmbunătățește comunicarea între zonele creierului responsabile de reglarea emoțiilor. Astfel, prin schimbul de informații între regiunile creierului, am putea fi capabili să ne recunoaștem și să ne controlăm mai bine emoțiile.

Scrierea gândurilor și a sentimentelor într-un jurnal ar putea ajuta o persoană să obțină o perspectivă asupra sentimentelor sale și să vadă ciclurile repetitive sau factorii declanșatori.

Scrierea despre experiențele proprii poate ajuta o persoană să își înțeleagă mai bine răspunsurile emoționale, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor metode mai eficiente.

Beneficiile cititului și scrisului de mână pentru creier. Psiholog: "Se recomandă să ții un jurnal"

Psihologul Costin Dămăşaru a vorbit, la Antena 3 CNN, despre beneficiile cititului şi scrisului de mână pentru creier.

"Creierul este foarte afectat dacă stăm numai pe dispozitive şi nu mai scriem de mână. De ce? Ei bine, pentru că în evoluţia umană, creierul s-a obişnuit să comunice prin simbolism.

Înlocuirea scrisului de mână cu device-urile reduce drastic capacitatea creierului de a înţelege, de fapt, ceea ce se întâmplă în jur. 

În momentul în care scriu de mână, îmi iau timp, îmi ofer timp mie. Atunci când scrii de mână eşti mult mai atent. Eşti într-o relaţie cu tine şi studiile arată că informaţia traumatică poate fi mult mai ușor asimilată, eliminată în momentul în care o scrii într-un jurnal.

Se recomandă să ții un jurnal. Atunci când scrii, ai o altă viziune. Creierul vede în ansamblu ce se întâmplă și îți oferă o altă perspectivă. Neuroplasticitatea se numără printre beneficiile scrisului de mână. Totodată, şi capacitatea de a înțelege ce se întâmplă, de fapt, dintr-o altă perspectivă.", a precizat Psihologul Costin Dămăşaru.

Psihologul Costin Dămășaru: "Când scrii, faci terapie cu tine"

"Foarte important de spus, obiectivul creierului este să te țină în viață și să consume cât mai puțină energie. În momentul în care tu începi să scrii, se consumă mai multă energie. Și atunci, spui de ce să mai consum energie. Începi să inventezi proveşti, cum că este greu să scrii şi că nu ai timp să faci asta. De fapt, toate acestea, sunt poveşti create de către creier, astfel încât să justifice dorința de a nu mai folosi energie aiurea.

Pentru a stimula creierul este important să ne alocăm timp nouă şi să medităm sau să ne rugăm 20 de minute pe zi. Atunci când tu stai cu tine și meditezi sau te rogi, îi dai timp și energie creierului tău să înceapă să se înțeleagă pe sine, astfel încât să te ajute pe tine să iei deciziile corecte. Dacă nu iei tu deciziile pentru tine, le vor lua alții.

De exemplu, dacă cineva ţi-a spus ceva la locul de muncă şi te-ai supărat, dacă vei începe să scrii în jurnal, cumva vei vedea dintr-o altă perspectivă tot ceea ce s-a întâmplat. Când scrii, faci terapie cu tine. Tu faci, de fapt, terapie. Poate nu ai bani să te duci la terapie.", a mai spus psihologul, la Antena 3 CNN.

Scrisul de mână: Neuroștiința din spate și beneficiile pentru creier

Cercetătorii din Japonia au cerut unui număr de 48 de studenți voluntari să ia notițe despre un program. Elevii au făcut acest lucru fie folosind un pix și hârtie, fie cu o tabletă sau pe un telefon.

Oamenii de știință au constatat că cei care au scris informațiile într-un caiet au reușit să înregistreze toate detaliile mai repede decât cei care au folosit un dispozitiv electronic.

Reamintindu-și ulterior detaliile într-un scaner cerebral, cei care au luat notițe scrise au prezentat o activitate mai mare în regiunile creierului lor legate de memorie, limbaj și navigare.

Concluzia echipei de cercetători a fost că scrierea pe hârtie implică informații spațiale și tactile unice, complexe, care oferă creierului mai multe informații pentru a declanșa memoria, potrivit DailyMail.

"Hârtia este mai avansată și mai utilă în comparație cu documentele electronice, deoarece hârtia conține mai multe informații unice pentru o reamintire mai puternică a memoriei", a declarat autorul studiului și cercetător în neuroștiințe Kuniyoshi Sakai, de la Universitatea din Tokyo.

"Mesajul nostru este să folosim caiete de hârtie pentru informațiile pe care trebuie să le învățăm sau să le memorăm", a explicat el.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole