Antena 3 CNN Actualitate Educație Scrisoare deschisă către premierul Dacian Cioloș: 300.000 de elevi au nevoie de ajutor

Scrisoare deschisă către premierul Dacian Cioloș: 300.000 de elevi au nevoie de ajutor

2 minute de citit Publicat la 00:03 29 Iun 2016 Modificat la 00:03 29 Iun 2016

"300.000 de elevi se află în acest moment în situații de risc socio-educațional (în special de abandon școlar) în România. Măcar pentru o parte dintre ei, Guvernul actual ar putea adopta măsuri imediate care să reducă acest risc. În urma demersurilor inițiate de către Asociația Human Catalyst, cu susținerea a 50 de organizații neguvernamentale și peste 1000 de cetățeni, Ministrul Curaj a promis în decembrie 2015 un grup de lucru pe tema finanțării programului Școală după școală (Șdș) și inițierea unei hotărâri de guvern pentru ca finanțarea Șdș să fie disponibilă începând cu anul școlar 2016/2017", se arată într-o scrisoare deschisă a Asociației pentru Educație și Justiție Socială.

"Cu toate acestea, abia în 30 mai 2016, la mai bine de 5 luni de la promisiunea inițială, s-a constituit grupul de lucru, în contextul organizării Coaliției Anti-Sărăcie. Cu ocazia primei întâlniri, Ministerul Educației a anunțat amânarea unei HG pentru finanțarea Șdș pentru anul școlar 2017/2018. Apreciem faptul că Guvernul actual a introdus Programul Șdș ca măsură prioritară în Pachetul Național Anti-Sărăcie (6.2) și a alocat fonduri prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) pentru finanțarea Șdș în unele comunități dezavantajate. Considerăm totuși că aceasta nu este o soluție adecvată și nici suficientă pentru aceste comunități, unde administrația locală este deja lipsită de resurse și nu are capacitatea de a concura pentru finanțări. În acest context, ne exprimăm îngrijorarea că amânarea deciziei de a aloca resurse de la bugetul de stat pentru Programul Șdș în 2016/2017 va accentua riscul educațional pentru sute de mii de copii. Astfel, acest Guvern se va alătura guvernelor anterioare care au eșuat din 2011 și până în prezent operaționalizarea articolului 58(4) din LEN, România fiind în continuare țara cu cel mai mare nivel de inechitate în educație, respectiv, cu cea mai mare rată de părăsire timpurie a școlii (PTȘ) din Europa. Având în vedere că azi rata PTȘ a ajuns la 19,1%, cerem ca pentru școlile din zonele dezavantajate care nu pot accesa fonduri POCU sau alte tipuri de finanțări, să fie alocată o sumă echivalentă a de 13.2 mil euro de la bugetul de stat, prin rectificarea bugetară din luna august 2016, pentru finanțarea programelor de sprijin educațional de tip „Școală după Școală”. Această sumă ar acoperi costurile pentru ca 20.000 de elevi (din peste 300.000 la nivelul țării) aflați în situație de risc socio-educațional să poată beneficia de Programul Șdș timp de un an școlar (330 ron/lună/elev, servicii educaționale, masă, materiale necesare). Totodată, vedem implementarea Programului Șdș ca o continuitate firească  a sprijinului acordat copiilor beneficiari ai programului „Fiecare copil în grădiniță”, asigurându-se astfel pentru prima dată corelarea, respectiv sustenabilitatea, măsurilor adoptate în Pachetul Național Anti-Sărăcie, printr-o intervenție coerentă, integrată și sustenabilă în comunitățile cele mai vulnerabile din punct de vedere educațional. Doar prin corelarea acestor intervenții, pentru cicluri educaționale succesive în aceleași comunități se poate realiza un impact semnificativ la nivel de reducere a decalajelor socio-educaționale. Astfel, Guvernul actual va fi singurul din istoria recentă a României care va da o șansă reală la educație tuturor copiilor din România și astfel va respecta principiul echității în educație", se mai arată în document.

Etichete: elevi Dacian Cioloş
Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole