Antena 3 CNN Life Travel Școlile de gladiatori se vor întrece la Cetatea Ulmetum, în Constanța

Școlile de gladiatori se vor întrece la Cetatea Ulmetum, în Constanța

Diana Scarlat
2 minute de citit Publicat la 11:13 22 Sep 2023 Modificat la 11:13 22 Sep 2023

Cetatea Ulmetum are forma unui triunghi dreptunghic, fiind o fortificaţie prevăzută cu trei turnuri rotunde. Are două porţi flancate de câte două turnuri cu latura frontală semicirculară în forma literei U. Pe latura de sud-est se află patru turnuri dreptunghiulare la care se mai adaugă încă câte două turnuri de aceeaşi formă, câte unul pe cele două laturi ale cetăţii. După unele păreri, meşterii care au lucrat la ridicarea fortificaţiei ar fi provenit din spaţiul tracic, existând numeroase similitudini de plan cu alte centre din aceeaşi perioadă. Latura de sud-est a fortificaţiei este prevăzută cu o poartă flancată de două turnuri în formă de U, ce pare a fi funcţionat în perioadele de funcţionare a întregului ansamblu. Pe această latură se aflau patru turnuri dreptunghiulare de mărimi diferite. De asemenea, au mai fost descoperite şi două intrări/ieşiri de mici dimensiuni pe care le putem considera secrete.

Festivalul Ulmetum – Eroii din Pădurea de Ulmi este un eveniment cultural conceput pentru a face cunoscută publicului larg istoria Dobrogei. Proiectul a inclus evenimente organizate și în perioada 18 - 21 septembrie, în mai multe localități din județul Constanța, iar partea cea mai spectaculoasă începe astăzi și vor avea loc activități până duminică, 24 septembrie. Proiectul este al Asociației „Grupul pentru Jurnalism, Cultură și Comunicare”, implementat cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.

Evenimentele din cadrul festivalului sunt organizate în aer liber, atât în mediul urban, cât și din mediul rural. Sunt manifestări artistice, de reenactment și de tip „living history”, la care poate participa oricine, cu intrarea liberă. Prima etapă a inclus evenimente în localitățile Pantelimon, Târgușor, Crucea, Hârșova, Ovidiu și Vulturu, cu 6 ateliere de reenactment cu tematică de școală de gladiatori, în cadrul cărora 60 copii cu vârste cuprinse între 10 – 18 ani (câte 10 din fiecare localitate), sub îndrumarea a 6 instructori de reenactment, au deprins cunoștințe specifice coregrafiei de lupte de gladiatori.

[GAL layout="2"]

De astăzi până duminică (22-24 septembrie), evenimentele se desfășoară în apropierea Cetății Ulmetum, din localitatea Pantelimon. Vor avea loc demonstrații de luptă, ateliere de promovare a meșteșugurilor antice tradiționale, prezentări de echipamente și mânuiri de armament și activități specifice de tip reenactment și „living history”, dar și alte activități tematice pentru publicul larg.

„Organizatorii pregătesc și un atelier gastronomic și proiecții de filme cu conținut istoric. Pentru promovarea Cetății Ulmetum, vor fi amplasate panouri informative în diverse zone din proximitatea fortificației romano-bizantine, într-un așa numit „Traseu al Porților” și vor fi organizate demonstrații și întreceri populare, dar și spectacole cu conținut tradițional”, a declarat Valentin Coman, președintele Asociației „Grupul pentru Jurnalism, Cultură și Comunicare”.

Aastăzi, deschiderea oficială a evenimentului este la ora 14.00, iar până la ora 18.00 vor fi organizate ateliere de meșteșuguri antice și tradiționale, ateliere de podoabe, ateliere de îndemânare pentru copii, prezentare de echipamente și vestimentații antice, demonstrații de mânuiri de arme, lupte demonstrative gladiatori, atelier gastronomic. La 18.30 va fi o proiecție de film, pentru publicul larg.

Mâine, atelierele vor fi organizate între orele 12.00 – 18.00, apoi vor avea loc demonstrații ale școlilor de gladiatori, întreceri sportive între școlile de gladiatori, festivitate de premiere, cu proiecție de film de la ora 18.30. Duminică va începe programul tot de la ora 12.00, cu aceleași ateliere, iar de la 18.00 vor fi demonstrații ale școlilor de gladiatori și întreceri sportive populare, în cadrul concursului „Cel mai puternic om din Buricul Lumii”, urmând festivitatea de premiere. De la ora 18.00, publicul va mai putea urmări un spectacol de dansuri folclorice.

 

Citește mai multe din Travel
» Citește mai multe din Travel
TOP articole