Capitala Indiei a închis școlile până la noi ordine, a îndemnat oamenii să lucreze de acasă și a interzis intrarea camioanelor neesențiale în capitala Indiei, din cauza nivelurilor periculoase de poluare a aerului.
New Delhi, unul dintre cele mai poluate orașe din lume, care adăpostește aproximativ 20 de milioane de oameni, este acoperit în fiecare iarnă de o pătură groasă de smog.
Sâmbătă, guvernul statului Delhi a ordonat închiderea școlilor timp de o săptămână și a interzis lucrările de construcție timp de patru zile.
Dar, într-un ordin adoptat marți, Comisia pentru Managementul Calității Aerului din Delhi a declarat că toate instituțiile de învățământ ar trebui să rămână închise până la noi ordine.
Cinci centrale pe bază de cărbune din jurul New Delhi au fost, de asemenea, închise temporar, conform unui ordin al grupului pentru poluarea aerului, care ține de Ministerul federal al Mediului, Pădurilor și Schimbărilor Climatice.
Camioanelor, cu excepția celor care transportă bunuri esențiale, li se interzice intrarea în capitală până pe 21 noiembrie și majoritatea activităților de construcții din Delhi și orașele învecinate au fost oprite, se arată în ordin.
„Pistoale antismog” și aspersoare cu apă vor funcționa în punctele fierbinți de cel puțin trei ori pe zi.
Comisia a mai spus că cel puțin 50% dintre angajații guvernamentali ar trebui să lucreze de acasă până pe 21 noiembrie și i-a încurajat pe cei din firmele private să urmeze acest exemplul.
Roy Chowdhury de la Centrul pentru Știință și Mediu din New Delhi a declarat pentru Al Jazeera că măsurile de urgență anunțate de guvernul Delhi „nu pot rezolva problema poluării aerului” din oraș.
„Pentru aceasta, avem nevoie de acțiuni pe tot parcursul anului asupra surselor cheie de poluare, astfel încât să se poată găsi soluții permanente”, a spus ea.
Activistul de mediu Bhavreen Kandhari a spus că este „extrem de furioasă și dezamăgită” că copiii „sunt din nou acasă” după o perioadă lungă de izolare impusă de coronavirus. „Guvernul trebuie să ia acțiuni strategice reale și nu soluții foto-optice, cum ar fi turnurile de smog și afișele peste tot”, a spus ea.
New Delhi, una din cele mai poluate capitale din lume, se luptă cu un smog cronic în fiecare an pentru că scăderea temperaturii face să stagneze particulele poluante provenite de la centralele pe cărbune, gazele de eşapament şi incendierea deşeurilor în aer liber.
Unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la poluarea aerului în timpul iernii este fumul de la fermierii care ard resturile de recoltă în statele vecine.
Cu toate acestea, guvernul a spus Curții Supreme că industria are cea mai mare contribuție la poluare, urmată de vehicule și praf.
Săptămâna aceasta, nivelurile de PM 2,5 (particule dăunătoare suficient de mici pentru a pătrunde în sângele unei persoane atunci când sunt inhalate în plămâni, provocând boli pulmonare și cardiace cronice) au fost peste 400 în mai multe părți ale orașului.
Săptămâna trecută, nivelurile au atins 500, adică de peste 30 de ori limita maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.
Un raport Lancet din 2020 spunea că aproape 17.500 de oameni au murit în Delhi în 2019 din cauza poluării aerului. Un alt raport al organizației elvețiene IQAir de anul trecut a constatat că 22 dintre cele mai poluate 30 de orașe din lume se află în India.