Acolo vor învăța din toamnă zeci de elevi care majoritatea provin din familii sărace. Școala ultramodernă este dotată cu echipamente de ultimă generație, precum tablete smart, dar și senzori de lumină și care măsoară calitatea aerului.
Școala din satul Vlachid din comuna sibiană Hoghilag a fost ridicată în urmă cu 130 de ani, iar acum a fost tranformată cu totul.
"Suntem într-o şcoală smart, e a doua şcoală inteligentă din mediul rural şi prima şcoală inteligentă dintr-o comunitate cu probleme sociale şi are 12 km de cabluri", spune Nicolae Lazăr, primarul comunei Hoghilag.
Clădirea este una inteligentă. Iluminatul și temperatura sunt reglate automat, există senzori care măsoară emisiile de dioxid de carbon, dar și care detectează pericolul de inundații, iar apa este oprită automat.
De asemenea, elevii au la dispoziție în sălile de curs table smart și toată școala este monitorizată video și audio.
"Avem două camere de luat vederi în fiecare clasă, una supraveghează clasa, iar alta este focusată pe tabla inteligentă", a explicat primarul.
Școala este în proporție de 90% finalizată, iar în prezent se lucreaza la finisaje. Totul a fost posibil printr-o investiție de un milion de euro, în decurs de doi ani.
În comuna Hoghilag există și o grădiniță smart, gândită special pentru siguranța copiilor.
Autoritățile locale vor continua investițiile de tip smart și în perioada următoare. O altă școală din comună urmează să fie transformată în una inteligentă, iar primăria are în plan să se digitalizeze.