Utilizarea în exces a ecranelor îi poate expune pe copii unui risc mai mare de a dezvolta diferite probleme oculare serioase, dificultăți de concentrare ori dureri de cap.
O echipă de specialiști în optometrie funcțională din Spania a ajuns la Techirghiol și oferă consultații gratuite și evaluări de specialitate unice în țara noastră pentru copiii cu probleme de vedere.
Milan are 14 ani și este în primul an de liceu. Pentru el și alte sute de elevi din România școala online a devenit un mediu în care oboseala își spune cuvântul.
Medicii avertizează că cea mai întâlnită problemă este lipsa de socializare, fapt care îi determină pe copii să devină din ce în ce mai retrași.
"Stăteam cam nouă ore pe calculator. Era destul de obositor, nu mai aveam timp să mai ies pe afară, să mai petrec timpul cu colegii", spune adolescentul.
Specialiștii trag un semnal de alarmă
Copiii pot ajunge să sufere în timp de miopie sau strabism, după ce au fost nevoiți să petreacă ore întregi în fața unui telefon sau a unei tablete. Motivul, nu toți își permit să învețe de pe dispozitive mai mari care poate i-ar proteja mai mult.
"Are perioade când se închide așa în el, în fața calculatorului, după ce se termină cursurile online", spune un părinte.
Cel mai grav este că dacă aceste probleme de vedere sunt ignorate și netratate la timp pot aduce, în timp, urmări foarte grave și din punct de vedere neurologic.
Din păcate, în România astfel de afecțiuni sunt greu de depistat și din acest motiv o echipă de specialiști în optimetrie funcțională din Spania se află pentru câteva zile la sanatoriul balnear de la Techirghiol. În funcție de diagnosticul pronunțat, aceștia eliberează prescripții speciale de ochelari și exerciții de stimulare vizuală.
"Înainte de pandemie încercăm să ne îndepărtăm de tehnologie cât de mult se putea. Din păcate acum ne-am trezit de la ce era indicat "două ore maxim pe zi" adunat pe televizor tableta, telefon la 8 ore în fața unei tablete", mai spune un părinte.
"Acest lucru este crucial. Deci ochii pot privi departe, nu întotdeauna aproape. Asta este cel mai important lucru și de asemenea distanțele nu prea aproape, vă rog. Este mai bună o tabletă decât un telefon mobil, este mai bine un computer decât un telefon mobil", spune Vergara Gimenez Pillar, medic optometrist.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă copiilor sub cinci ani să petreacă o oră sau mai puțin pe zi pe dispozitivele digitale. Cei cu vârsta peste 6 ani pot avea puțin mai multă libertate, însă și de această dată specialiștii nu recomandă mai mult de două, trei ore pe zi pentru copiii de gimnaziu.