Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Şcoala din România unde elevii învaţă în funcţie de talente şi aptitudini: "Se urmărește dezvoltarea spiritului din sufletul fiecărui copil"

Şcoala din România unde elevii învaţă în funcţie de talente şi aptitudini: "Se urmărește dezvoltarea spiritului din sufletul fiecărui copil"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:20 24 Mar 2023 Modificat la 18:21 24 Mar 2023

O şcoală din Capitală aplică noi concepte de învățare, pe modelul țărilor nordice, care pătrund și în educația din România.

Elite School, o nouă școală din București, propune elevilor de la clasa zero până la clasa a 8-a metode noi de acumulare a informației.

Și inaugurarea acestui centru educațional a avut loc zilele trecute la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir și a avut parte de o întâmpinare interesantă.

Doi roboți îi așteptau pe viitorii cursanți. Așa au fost primiți la Nordic Elite School cei care vor să se înscrie la școala primară sau gimnazială.

Fondatorii proiectului spun că este o idee îndelung gândită și studiată. Acum deschid porțile unei școli care își propune un sistem nou de predare.

"Se urmărește explorarea și exploatarea acelui nestemat din spiritul și din sufletul fiecărui copil.

Desigur că vorbim despre clase cu un număr mic de elevi, maximum 20, tocmai pentru ca învățătorul, profesorul să se poată apleca asupra fiecărui elev în parte, să-i cultive talentele, să cultive înclinațiile și să-l ajute în devenirea sa intelectuală", spune Corina Dumitrescu, fondator Nordic Elite School.

"Da, dacă sunt mai puțin copii, da, este un avantaj, se pot ocupa altfel doamnele învățătoare de ei", spune un părinte.

"Școala va funcționa după curriculumul românesc, asta pentru a permite o flexibilitate elevilor, astfel încât să intre sau să iasă din școală, în funcție de situația personală. Însă acest curriculum va fi transpus în practică prin metode nordice, cum le numim noi, metode finlandeze, adică o centrare reală pe elev, o individualizare a învățării.

Nu vom avea un model similar pentru toată lumea și fiecare va învăța în funcție de interesele proprii, în funcție de posibilitățile în proprii, în funcție de ritmul lui de învățare, astfel încât toți să atingă un nivel de competențe similar pe anumite paliere, însă fiecare să-și dezvolte cât de bine poate și să-și atingă ceea ce noi numim în pedagogie potențialul optim", spune Radu Szekely, coordonator pedagogic.

Fiecărui elev i se va un profil personal în funcție de talente și aptitudini. În acest sens au fost create cluburi de cultivare a talentelor.

"Balet, canto, sport, acte, robotică, programare, dezvoltare personală. De asemenea, învățarea prin descoperire este un concept pe care noi dorim să-l promovăm.

Încă de la ciclu primar clasele zero-patru o să avem un club de 2 ore de programare pe săptămână și încă un club în afara programului școlar de 2 ore  de informatică pe săptămână, în vederea obținerii performanțe la această disciplină", spune Roxana Maria Gavrilă, director.

"În afară de școală, trebuie neapărat să faci ceva frumos muzică, teatru, ceva care să deschidă mintea și sufletul copilului. Deci încercăm să facem un lucru frumos. Începând de la 4-5 ani poți să vezi ce aptitudini are copilul și după aceea să-l dirijezi", spune Stela Enache, cântăreața, consilier cultural.

 Înscrierile au început în luna martie, iar cursurile încep în toamnă.

Citește mai multe din România Inteligentă
» Citește mai multe din România Inteligentă
TOP articole