Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Şcoala de motociclete - ce trebuie să știi dacă vrei să conduci un motor

Şcoala de motociclete - ce trebuie să știi dacă vrei să conduci un motor

Din ce în ce mai multe persoane se înscriu la scoala de soferi anual. A deține propriul mijloc de transport devine un interes din ce în ce mai mare, mai ales în rândul tinerilor. Odată ce împlinesc vârsta de 18 ani, mulți decid să se înscrie la scoala de soferi destinată categoriei B.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Dar mai sunt și foarte multe persoane care nu ar dori să se afle la volanul unui autovehicul, ci ar prefera mai degrabă să conducă o motocicleta. Pentru acest lucru este nevoie de un permis categoria A. Utilizarea unui motor pentru transportul personal poate fi mai avantajos decât mersul cu masina, tocmai de aceea mulți se înscriu la scoala moto.

Te întrebi de ce este mai benefic să utilizezi o motocicleta în detrimentul unei masini, cum se desfășoară cursurile la scoala de soferi pentru categoria A, dar și cum este examenul final? Urmărește acest articol redactat de Școala Teo și vei afla răspunsurile la toate întrebările tale.

Motocicleta vs mașina - de ce alegerea unui motor este de luat în considerare

Deși majoritatea persoanelor consideră mersul pe motocicleta o activitate periculoasă, există câteva avantaje care ar putea să te convingă să te dai jos din masina și să te urci pe un motor. În primul rând costurile. Pretul unei masini, indiferent de cât de veche sau performantă este, poate fi mai costisitor decât banii pe care i-ai putea da achiziționând o motocicleta. Totodată, costurile de mentenanță sunt mai ieftine în cazul unei motociclete.

Tot la capitolul costuri, motocicletele au un consum de carburant mai mic decât mașinile, ceea ce poate duce la economii semnificative pe termen lung și nu doar atât, reducerea consumului de carburant înseamnă și reducerea emisiilor. O motocicleta este mai prietenoasă cu mediul decât o mașină.

Pe lângă asta, o motocicleta permite o mai bună mobilitate, mai ales în traficul intens format în orașele mari din țară. Un astfel de vehicul pe doar două roți te poate ajuta să circuli prin zone înguste, iar parcarea nu este o problemă la fel de mare în cazul motocicletelor.

Iar pentru cei care au nevoie de experiențe interesante și senzații extreme, mersul pe motocicleta ajută la creșterea nivelului de adrenalină din corp.

Ce trebuie să faci pentru a intra în posesia permisului de conducere categoria A pentru a conduce o motocicleta

În vederea obținerii permisului de conducere special pentru categoria A, trebuie să urmezi o scoala moto și să promovezi examenul teoretic, dar și pe cel practic. În esență, este același lucru ca în cazul altor categorii de permise, doar că de această dată, practica se va desfășura pe motocicletă.

Spre deosebire de examenele pentru un permis de categoria B, procesul de examinare pentru permisul de categoria A este puțin diferit. La proba practică, persoana desemnată să fie instructor va da indicații de la distanță, în timp ce candidatul va trebui să manevreze motocicleta în diverse situații, cum ar fi schimbarea vitezei sau manevrele de evitare.

Durata și structura exactă a cursurilor variază în funcție de scoala auto, dar în general se încearcă acoperirea tuturor informațiilor și exersarea abilităților necesare pentru a obține permisul de categoria A. Scopul final al cursului este de a oferi candidaților încredere și competențele necesare pentru a conduce în siguranță o motocicletă.

Acte necesare pentru înscrierea la scoala de soferi categoria A

Cursantii trebuie să ia la cunoștință că vârsta minima pentru a te putea înscrie la scoala de soferi categoria A este de 19 ani și 9 luni, iar examenul se poate susține începând cu vârsta de 20 de ani, cu condiția ca participantul să aibă în posesie un permis categoria A2, de cel puțin 2 ani. În caz contrar, cursantul poate da examenul la vârsta de 23 de ani și 9 luni.

Actele necesare pentru înscrierea la scoala de motociclete sunt:

  • fișă medicală/aviz care să ateste că participantul este apt de condus

  • buletin

  • contractul de prestare a serviciilor semnat

  • cazier judiciar (cu mențiunea „examen auto”)

Diferențele dintre categoria A, categoria A1 și categoria A2

Probabil te-ai întrebat care este diferența dintre categoria A și categoriile A1 și A2. Deși toate aceste tipuri de permis auto sunt destinate motocicletelor, există niște diferențe de caracteristici în funcție de fiecare categorie moto în parte.

Dacă ai în posesie un permis categoria A1, atunci poți conduce o motocicletă cu o capacitate cilindrică maximă de 125 cc și o putere maximă de 15kW. Vârsta minima de obținere a unui permis categoria A1 este 16 ani.

Posesorii unui permis categoria A2 pot conduce motociclete cu o capacitate cilindrică maximă de 35 kW și un raport putere/greutate de 0,2 kW/kg. Persoanele care au împlinit vârsta minima de 18 ani pot urma cursurile și pot începe de la un permis din această categorie, înainte să aplice pentru a intra în posesia permisului de conducere categoria A, care cuprinde orice tip de motocicleta.

Scoala TEO - scoala motociclete de top

Cursurile din cadrul Scolii Teo pentru obținerea unui permis auto categoria A pornesc de la un pret accesibil. Pachetul pentru persoanele care nu au în posesie un permis de categoria A1 sau A2, cuprinde 26 de ore, iar pentru cei care au obținut anterior permis pentru una din categoriile menționate mai sus, un număr de 20 de ore.

Pregătirile sunt special concepute pentru ca elevii să poată să treacă procesul de examinare cu brio, din prima, atât pentru proba teoretică, cât și pentru proba practică. Scoala Teo reprezintă o alegere excelentă dacă vrei să urmezi cursuri pentru a conduce o motocicleta.

Subiecte în articol: advertorial
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Obțin Marine le Pen și Jordan Bardella majoritatea absolută?